Viisavabadus Venemaaga pole aktuaalne


Viisavabaduse teema Venemaa ja Euroopa Liidu vahel on kui kuum kartul, mida juba mõnda aega pillutatakse pihkude vahel ja tehakse ümmargusi poliitilisi avaldusi. Venemaa taob kui rauda, et nemad on valmis ning Euroopa peab nüüd tõestama siirast soovi strateegilisi suhteid edendada. Euroopa riigid aga võistlevad silmakirjalikkuses - mõni süüdistab oma partnereid pidurdamises, mõni lubab kiiret viisavabadust. Kõik on aga niigi ilmne - mingist viisavabadusest pole määratletavas tulevikus võimalik rääkida. Sellest saadakse aru nii Euroopas kui Venemaal.

Moskva loodab Euroopa haprusele ning sisemistele vastuoludele, juhtides viisavabaduse teemaga tähelepanu kõrvale hoopis olulisematelt küsimustelt. Üheks nendest on näiteks partnerlusleppe kõneluste venimine, mis takistab terve rea kaubandusprobleemide lahendamist. Teiseks on kindlasti kõikvõimalikud huvide konfliktid energeetikas. Kolmandaks aga üritab Venemaa kõrvaldada Euroopa välispoliitilisest tööriistakuurist ühe ahvatleva vahendi, millega suurt naabrit meelitada-mõjutada.

Euroopa seevastu ei tea endiselt, kuidas Putini Venemaaga suhelda. Ühest küljest saadakse aru, et Venemaa autoritaarsus ning õigusriigi põhimõtete eiramine on ohuks lääneriikidele, kuid teisalt usutakse endiselt mingitesse retoorilistesse imedesse.

Olgem ausad - rääkida viisavabadusest Euroopa Liidu ja Venemaa vahel on võimalik ikkagi alles siis, kui suur idanaaber on asunud reaalselt ka poliitilise moderniseerimise teele ning kinnistanud õigusriigi põhimõtete järgimise. Tehnilised probleemid on siin hetkel isegi teisejärgulise tähendusega. Minu arvates peaks Eesti edendama just eelöeldust lähtuvat selget ja arusaadavat poliitikat oma partnerite seas. Ja me ei pea mitte kartma, et meid ei mõisteta.

Viimane aastavahetus Eestis näitas taaskord, et Venemaa kodanikel on täna piisavalt palju võimalusi vabalt reisida Euroopa naaberriikides. Schengeni viisa annab selleks suurepärase võimaluse. Seepärast ei maksa eriti ka need väited, et viisavabaduse puudumine takistab justkui kahepoolset turismi või ettevõtlust. 

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Antud küsimust on väga põhjalikult lahanud "Eesti & geopoliitika" autor:

Näiteks esimene osa pikast artiklist Venemaa-EL suhete küsimuses.

Mida arvate, Marko Mihkelson? Teie sissekanne siin on lihtsalt teatud ringkondade seisukoha refereering. Mitte eriti mõjuka ringkonna.


Mulle ikkagi ei meeldi siinne komme sinatada :) Uuest aastast uutmoodi...

Tõnis Bleive
Anonüümne ütles …
Вот ты глупый человек, Михельсон! Удивляюсь просто. ))
Чучумир ütles …
А ты дурак, дорогой. Я пишу из Болгарии, я болгарин и член евросоюза, мне с русскими ничего не связывает, кроме православие и славянство, но то що вы написали в вашей статью полный бред.
Вы достоин к сожалению.
Ваше нацоналистическое государство позор.
Фашисты!
Harri ütles …
Kaks eelnevat kommentaari on minu jaoks müstika...

Откуда в людях столько злости? Давайте жить дружно! =)
Anonüümne ütles …
Meil räägitakse vene keeles nii, et Божьи мельницы размалывают медленно, но верно. Tahtsin sellega äelda, et asjad liiguvad just sellise kiirusega, nagu ongi ettenähtud, ja minu andmete kohaselt , järgmine etapp leiab aset juba 2011.a.veebruaris, kus arutatakse nn mustade nimekirjade temaatikat ning ka välismaalaste registreerimise lihtsustamist Venemaal. Ühesõnaga, asjade arutamise kiirus ei sõltu ühe inimese arvamusest, kes soovis saada Europarlamendi saadikuks, ent ei saanud selleks.
Anonüümne ütles …
2 Harri. Ты по ходу не знаешь, что такое злость. А к дружбе пост Михельсона отношения не имеет никакого. Удачи.
eesti mees ütles …
Ma saan ka tegelikult täiesti aru neist slaavikeelsetest kommentaaridest. Ja isegi olen ammu mõelnud, et mida te hr Mihkelson, taotlete? Pole nagu väga pointi sellisel "ühe-teema" poliitikal. Ärritate ainult naabreid üles rohkem ja oma inimesi ka, et siis need veel rohkem naabreid vihkaks. Mis kuradi mõte sellel veel on? Las nad elavad seal, nagu tahavad. Reaalselt sõltub Eesti tulevik ja julgeolekupoliitika ainult ehk 5% Venemaa sammudest. Suurem osa on ikka enda teha ja Eesti mured on ikka hoopis suuremate ja olulisemate asjadega seotud. Ja Euroopa Liidu tasemel on ka väga palju muid olulisi teemasid peale suhetega Venemaaga. Võtame kas või riikidevaheline koostöö transpordis,infrastruktuuri ja teaduse arendamisel.

Ega siis sellest ei sõltu ju hüpoteetilises sõjas Eesti kaitsel midagi, mitu tanki kummalgi pool on, vaid ikka sellest, milline on sõjasaak (Eesti näol) ja mis on selle võitmise hind. Sõbrad on julgeolekupoliitikas palju olulisemad, kui vaenlased.

Seega, mina ei saa küll aru, mis mõte on nendel pidevatel Venemaa sisepoliitiliste arengute järgmine (ja kas sellest väljast ongi midagi võimalik aru saada - kogu reaalne elu toimub ju kardinate taga). See ju puhas ajaraiskamine ja inimeste hirmutamine ja ülesse ässitamine. Olete te spioon, rahvaässitaja ülesannetes, hr Mihkelson?
Rahvaesindajana peaksid teie ülesanded ju teistsugused olema.


Ja kui ise Venemaad vähem torkida ja tegelda nende teemadega, millest meil ühised arusaamad on, siis äkki lähevad suhted ka paremaks. Ja kui ei lähegi, pole ka lugu. Aga sellisel poriloopimisel ja tühja haukumisel pole ju mingit mõtet.

Rohkem konstruktiivsust, fakte, eesmärke ja tulemusi, mitte destruktiivset ja jama, mida võib igaüks lehtedest lugeda.

Tänan tähelepanu eest
Anonüümne ütles …
Kas meil Zwimbabega on viisavabadus?
Aga Sierra Leonega?
Need mõlemad riigid vastaksid tingimustele paremini kui Venemaa.
Unustage parem heaga ära see fantaasia.
Anonüümne ütles …
Chuchumir, sam ty durak!

Viisavabdus Venemaaga on kyll viimane asi, mida lubada!
Anonüümne ütles …
Эстончеги обиделись. Бугогашеньки. )))
Anonüümne ütles …
Sellest teeme järjekordse järelduse, et enamik eesti poliitikutest ei ole pühendatud globaalsetesse plaanidesse. Mõned karjapoisid jäävadki karjapoissideks.
Ma ei soovi lahti seletada, ütlen vaid, et viisavabadust Venemaaga soovib kõigepealt saada lääs (seejärel vene eliit). Lisan, et lähistulevikus lääs seda kindlasti saavutab, sõltumata kõrgetest rahva ässitajatest mistahes rahvaste poolt.
Anonüümne ütles …
USA kukutamisest räägib hr. Soros:

http://theeconomiccollapseblog.com/archives/george-soros-the-united-states-must-stop-resisting-the-orderly-decline-of-the-dollar-the-coming-global-currency-and-the-new-world-order
Anonüümne ütles …
Jacques Attali “Millennium: Winners and Losers in the Coming Order”, (1992)
Soovitan lugeda vähemalt selle võimsa autoriteediga isiksuse teoseid globaalpoliitikast. Erinevalt hr. Mihkelsonist teadvustasid suurimad maailma kujud Vana Euroopast (kelle esivanemad pärinevad peamiselt Vana Egiptusest) ammu, et ei tohi alahinnata Jacques Attali ütlusi. Kuigi Attali ja tema pealikute tõelised eesmärgid on vaid mõnele teada. Ülejäänutele jääb ainult eeldada. Nendele plaanidele vastupanu avaldamine on veel suurim lollus, sest globaliseerimine on objektiivne protsess, mida kohalikul tasemel ei ole võimalik juhtida, isegi, kui juhtimissubjekt saab sellest protsessist õigesti aru. Igasugused ässitamised, millele järgneb vastupanu, võib ühele või teisele rahvale halvasti lõppeda. Õiged poliitikud, kes saavad asjast aru, peavad globaliseerimist ärakasutama oma rahva heaks.

Üks Attali viimastest intervjuudest Euronews’ile:
Inglise keeles: http://www.euronews.net/2010/05/07/economist-jacques-attali-on-the-greek-crisis-and-future-of-europe/
Vene keeles: http://ru.euronews.net/2010/05/07/economist-jacques-attali-on-the-greek-crisis-and-future-of-europe/
Saksa keeles: http://de.euronews.net/2010/05/07/jacques-attali-der-querdenker/

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA