Toorid tõusevad Thatcheri varjust

Kuidagi teisiti on raske hinnata Briti konservatiivide aastakonverentsi lõppakordi, milleks oli parteiliidri David Cameroni tunniajaline suurepärane kõne mitmetuhandelise auditooriumi ees Birminghami suursuguses sümfooniasaalis.

Tooridel kulus ligemale paarkümmend aastat Margaret Thatcheri ajastust selleks, et uus särav liider leida ning samas ka ühiskonnas leiboristidele usutavaks alternatiiviks muutuda.

41aastane ja vaieldamatult peaministri rolli juba ennast passitav karismaatiline Cameron on tooridel väga hea leid. Ta on hea kõnemees ning on näidanud ennast ka terava poliitilise võitlejana, kelle najale on paljuski ka tooride viimase aasta edu rajanenud.

Ometi ei maksa unustada, et valimisteni on aega veel kuni poolteist aastat ning tooride praegune edumaa leiboristide ees võib ka kahaneda. Leiboristid võivad vähekarismaatilise valitsusjuhi Gordon Browni välja vahetada näiteks Cameroni eakaaslase David Millibandi vastu, kuid see tundub vähemalt hetkel vaid spekulatsioonina.

Tooride enesekindlus ning rahva ootus muutuste järele on siiski need argumendid, mis lubavad eeldada Cameronile ja ta erakonnale edu järgmistel üldvalimistel. Kui see nii juhtub, siis võib ka arvata Suurbritannia jõulisemat naasmist rahvsuvahelisse pilti.

Võrreldes Browniga ja isegi Millibandiga on Cameronil selleks väga head liidriomadused ning ka vaieldamatu huvi nende teemade vastu. Oma kõnes ei jätnud ta muuseas mainimata Venemaa invasiooni Gruusia vastu, kus ta ka ise kuumadel augustipäevadel kohal käis. Konverentsil esines teiste seas kõnega ka Gruusia peaminister Lado Gurgenidze, kes oma kõnes ei jätnud mainimata ka Eesti rolli abi andmisel.

Võib olla ainus küsimärk Cameroni muidu heade rahvusvaheliste väljavaadete juures on ta erakonna jäikus Euroopa suunal. Ka eile kutsus nii Cameron kui varivälisminister William Hague üles korraldama Lissaboni leppe suhtes referendumit arusaadava tagamõttega see maha hääletada. Ka Euroopa ühtsest välispoliitikast kui võimalusest maailma mõjutada ei maininud ta midagi.

Kuid nii või teisiti tunnetasid 11 000 konverentsi külalist, et Britimaal on ees seismas tõsised muutused. Seepärast on ka hea, et õige varsti Londonit külastav Eesti president kohtub Cameroniga.

Kommentaarid

Sten Hankewitz ütles …
Ma jälgin Briti poliitikat päris palju, sest on ju UK üks Euroopa olulisematest riikidest ja tegelikult isegi maailma tähtsamaid riike. Ja liiatigi on London vähemalt mõneks ajaks mu järgmine kodulinn :)

Cameron on tõesti ideaalne leid tooridel. Aastaid läks ju neil pahasti paljuski seepärast, et polnud karismaatilist liidrit, tööparteil aga oli see Tony Blairi näol täiesti olemas. David on igal juhul väga laia silmaringiga, tark ja töörügaja ja ka karismaatiline, mis poliitikas ülioluline ju.

Ma usun ka siiralt, et Davidist saab järgmine UK peaminister. Kohalikel valimistel ju toorid juba võidutsesid ja tõukasid isegi punase Keni Londoni linnapea troonilt, ma usun, et miski ei takista neid üldvalimisi võitmast. On ju juba ammu aeg konservatiivide võimuks vanal heal Inglismaal.

Tahtsin küsida ka seda, et kas sa tead, millal Ilves Londonit külastab ja kas teda on võimalik ka kuskil näha? Nt. esinemas kuskil, kuhu ligi pääseb?
Marko Mihkelson ütles …
Minu teada peab ta loengu LSEs. Millal täpselt (oktoobri keskpaik), seda veel ei tea.
Sten Hankewitz ütles …
http://www.lse.ac.uk/collections/LSEPublicLecturesAndEvents/events/2008/20080922t1241z001.htm

16. oktoober kell 17.30 :)

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA