Mis järgneb "mustale esmaspäevale"?

Tänane börsipäev oli Venemaa aktsiaturul läbi ajaloo kõige "mustem". Midagi ligilähedast juhtus 1997. aasta oktoobris, kui RTS indeks kukkus samuti 19 protsenti. Tänane kapitalilangus oli aga suurim. Firmad kaotasid ühe päevaga oma väärtusest 102 miljardit dollarit. Samal ajal kukkus ka nafta hind alla 90 dollari barrelilt.

Juba mõned päevad tagasi kirjutasin siin sellest, et maailma selle sajandi sügavaim finantskriis paneb tõsiselt proovile Venemaa majanduse jätkusuutlikkuse ning praeguse eliidi võimekuse olukorrast puhtalt välja tulla.

Ilmselt teavad vähesed, kui üldse keegi, millega see globaalset rahasüsteemi tabanud tsunami päädib. Mida tähendab see Venemaale? Moskvas räägitakse juba sellestki, et kogu selle raputuse taga olevat USA luure eesotsas CIAga, kelle eesmärgiks olevat Venemaa põlvile surumine.

Hirmul on ikka suured silmad ning ikka on keegi teine süüdi. Tegelikult on joonistumas välja kaks võimalikku stsenaariumit. Ühest küljest võib Venemaa aktsiaturul toimunud langus olla suureks võimaluseks nendele, kes suudaksid riigi toel praegu kosnolideerida pankrotiäärele langenud ettevõtted, eriti finantsasutused. See võib olla magus suutäis Kremlile meelejärgsetele oligarhidele.

Teisalt pole välistatud, et üldine läänevastasuse foon, mida on Vene meedia viimastel kuudel jõuliselt üles kütnud, võib olla tingitud eliidi teadlikust soovist sisemistelt probleemidelt tähelepanu kõrvalejuhtimiseks. Elame-näeme.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Tere
Huvitav on aga see et venelane tõstab oma euroopasse müüdava gaasi hinda, põhjendades seda sellega et maailmaturu nafta hind tõuseb aga noh tekkib küsimus kas ta ikka tõuseb? Huvitav et euroopa aga maksab ka kohe mida venelane tahab.
Kas kui venelane ütleb et valge on must kas siis valge on ikka must?
Marko Mihkelson ütles …
Üks huvitav uudis:

Enligt Sedlabanki, Islands centralbank, har Ryssland gått med på att ge ett lån på 4 miljarder euro (39 miljarder kronor) till Island för att hantera det akuta krisläget i landets bankvärld. (TT)

ehk siis Venemaa on andmas Islandi pangakriisi leevendamiseks 4 miljardit eurot laenu.
Anonüümne ütles …
Enligt Sedlabanki, Islands centralbank... Jah, kui ikka peenike pihus, siis võivad hakata välja joonistuma hoopis uued jõujooned ning "häda ajab härja kaevu" sõprused. Island oli esimene taasiseseisvunud EV tunnustaja. Kas tal jätkub sellist laadi tarmukust ka siis, kui ise kuristiku äärel ning ripub "vene dollari" lõa otsas?
Siim Lepisk ütles …
Igatahes on hea, et lastakse välja reaalne õhk ülehinnatud ettevõtetest. Loogiliselt tasub vaadata, kes just enne õhu väljalaskmist (reaalseks hindamist) on omale dividendid välja võtnud.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?