Freiberga fenomen

Vaira Vike-Freiberga on tänasest Läti ekspresident. Nagu Postimees eile kirjutas, on tema poliitiku tee tõepoolest kirjeldatav "musta hobuse" tõusuga rahvusvaheliseks staariks. Freiberga fenomen ei kindlustanud mitte ainult Lätit maailmakaardil, vaid aitas kaas kogu regiooni esindamisele ning huvide kaitsmisele.

Nii nagu Lennart Meri tegi Eesti tõeliselt rahvusvaheliseks riigiks, nii täitis Läti puhul sama rolli Vaira Vike-Freiberga. Ja tegi seda väga edukalt. Mul on raske hinnata, kuidas hindab ajalugu president Freibergat sisepoliitilistes küsimustes, kuid välispoliitikas oli ta silmapaistev ning tugeva rahvusvahelise autoriteediga.

Usutavasti saab Freiberga tänagi, presidendiametist priina, olla kasulik korraga nii Läti kui regiooni huvide esindamisel juba uues positsioonis. Pole välistatud, et temast võib saada ka esimene Balti poliitik, kes võiks kanda ka rahvusvahelisemat ametit.

Ühel viimasel pressikonverentsil arvas Freiberga siinse blogipidaja mõttele viidates, et Lätit on veel vara maha kanda ning et Eesti esiletõusu president Ilvese kui regiooni kõneisiku näol peab näitama aeg. Loomulikult ei saa ühtegi riiki maha kanda pelgalt presidendivahetuse tõttu. Siis oleks asi ikka väga mäda.

Kuid luban endale jääda siiski oma varasema arvamuse juurde küsimuses, mis puudutab Eesti presidendi võimalusi kujuneda sama tugevaks rahvusvaheliseks autoriteediks ja kõneisikuks kui seda oli president Freiberga.

Nii nagu Freiberga oli rahvusvaheliselt löögivõimelisem kui president Rüütel, nii nähtavasti on president Zatlersil tunduvalt keerulisem sesosas kõrvutuda president Ilvesega. Aga usutavasti ajavad mõlemad mehed poliitikat, mis naabrite edukust ja julgeolekut vaid kasvatavad.

Kommentaarid

Veiko Spolitis ütles …
See, et Zatlersil saab olema raske voi oieti voimatu voistelda THI'ga on taeiesti oige. See on Eesti jaoks puht vaelispoliitiliselt ka kasulikum, mis siin salata:)

Siiski ma ei noustu VVF'i oelduga, et LAT'i olevat liga vara veel maha kanda. Eilne referendum oli vaid yks naeide sellest, et LAT'ist juba eelmise aasta oktoobrist puhuvad hopis teised tuuled:)
KT ütles …
võta VVF sõnu kui tunnustust:)

kas on nt juhtunud, et THI osundaks mõne Läti blogisti sõnadele ... olgu see ükskõik millise staatusega?
Anton Klink ütles …
ma pole sugugi kindel, et freiberga konkreetselt marko mihkelsonile ja tema blogile viitas - vast siiski viitas üksnes mõttele, mida ka marko oma blogis varasemalt käsitlenud oli?
Anonüümne ütles …
Kas VVF oskab eesti keelt, et ta eestikeelseid poliitblooge lugeda oskaks?
KT ütles …
selge see, et tekst on temani vahendet ... kuid siiski :)
Marko Mihkelson ütles …
Vike-Freiberga: Lätit on vara maha kanda
17:39, 5. juuli 2007


NB! Täiendatud välisuudis.
RIIA, 5. juuli, BNS - Läti ametist lahkuv president Vaira Vike-Freiberga soovitas oma mantlipärija Valdis Zatlersi välispoliitiliste võimete hindamisega mitte tõtata ning leidis, et vaatamata riigipea vahetumisele pole põhjust kõnelda Läti osatähtsuse kahanemisest Balti regioonis, nagu seda on eeldanud mõni Eesti polliitik.

Vike-Freiberga noomis usutluses BNS-ile ajakirjanikke selle eest, et nad on hakanud Zatlersit enneaegu maha tegema, toonitades, et mehe edukust rahvusvahelistes suhetes saab hinnata alles mõne aja möödudes.

"Minu meelest on see üleolev suhtumine, et Läti võib maha kanda ja sealt ei tule enam midagi. Mis alusel nõnda väidetakse? Iga riiki tuleb hinnata selle järgi, kuidas temast rahvusvahelisel tasandil räägitakse," ütles Vike-Freiberga.

Ta lisas, et ka uut presidenti tuleb hinnata siis, kui ta on ametisse asunud ja tegutsema hakanud ning kohvipaksu pealt ennustamine pole tõsiselt võetav tegevus.

"Eesti parlamendisaadik ilmselt tahab väga, et Eestist saaks liider, kuid kas see tähendab, et tema soovunelm ka kohe täitub," lisas Vika-Freiberga. "Ma arvan, et seda näitab aeg."

Zatlersi presidendiks valimise järel avaldasid mitmed vaatlejad arvamust, et nüüd Läti minetab Balti riikide liidri rolli, mida etendas tänu Vike-Freibergale, ning uueks Balti liidriks võib tõusta Eesti president Toomas Hendrik Ilves.

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Marko Mihkelson kirjutas pärast Zatlersi valimist, et tegelikult võitis Läti presidendivalimised Ilves.

"Nüüdsest võib kindlalt väita, et president Vaira Vike-Freiberga lahkumisega on Balti riikide ja laiemalt Kesk- ja Ida-Euroopa (ja miks mitte otsati ka Põhjala) nimekamaks esindajaks ja kõneisikuks kujunemas Toomas Hendrik Ilves," kirjutas Mihkelson.
Anonüümne ütles …
Põhimõte on siis umbes selline, et kui "oma" poiss ei ole siis rahvusvaheliselt löögivõimet ka ei ole. Koostöö on see mis viib elus edasi!

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA