Suhetes Venemaaga vajab Lääs realismi


Senaator John McCaini suurepärane ja hingestatud kõne (videot, kus ka vastused küsimustele, näeb siit) USA ja Venemaa suhetest juhatas eile varahommikul sisse ühepäevase konverentsi siin Washingtonis Johns Hopkinsi Ülikooli Transatlantiliste suhete keskuses. Lisaks McCainile olid transatlantilist konsensust Venemaa suunal otsimas näiteks NATO endine peasekretär Javier Solana, Ukraina eksvälisminister ja parlamendisaadik Boris Tarasjuk, USA endised saadikud NATO juures Kurt Volker ja Robert Hunter, kongressi vabariiklasest liige Mike Turner, Venemaa teleajakirjanik Vladimir Pozner, START leppe pealäbirääkija Rose Gottemoeller, president Obama Venemaa nõunik Michael McFaul ja teised. Mina rääkisin energiajulgeoleku paneelis.

Konverents oli kokkuvõtvalt päris õpetlik, näidates ära Läänes eksisteerivad erinevad lähenemised suhetele tänase Venemaaga. Mingist laiemast konsensusest on keeruline rääkida, mis iseensest pole ei üllatav ega ka eeldatav. Osati on reset-poliitika autoritel õigus, et täna on pingeid Venemaa ja Lääne suhetes vähem kui paari aasta eest. Samas võib küsida, nagu tegi senaator McCain, kas see on ikkagi reset-poliitika tulemus?

McCaini kõne andis konverentsile selge joone, mida täiendas ka lõunalauas kõnelenud Kongressi Esindajatekoja liige Mike Turner. Soovitan kõigile, kes tahavad lugeda soovmõtlemisest vaba, kainet ja selgroogset teksti Venemaa kohta, McCaini kõne üle vaadata. Tema peamine rõhuasetus oli väärtustel ning vaba maailma põhimõtete kaitsmisel. Seejuures ta rõhutas, et praegu testib Venemaa läänemaailma ühtsust oma naabruses, eriti Gruusias.

Konkreetsete ettepanekutena pakkus McCain, et USA peaks tarnima Gruusiale kaitseotstarbelist relvastust, kehtestama sissesõidukeelu Moskvas eeluurimisvanglas surnud advokaadi Sergei Magnitski piinajatele ja teistele inimõiguste rikkujatele, lõpetama kodanikuühiskonna edendamise sildi all toimuva koostöö Kremli ideoloogi Vladislav Surkoviga ning pöörduma tegelike kodanikuühenduste esindajate poole.

McCain rõhutas seejuures, et ta ei õhuta vastandumist Venemaaga. Viimast tuleb kaasata kõikjal, kus võimalik. Samas on aga lääneriikidel oluline ise tajuda, mis on meie põhimõtted ning mis on tegelikud eeldused kestvalt usalduslike suhete arendamisel Moskvaga.

Mina rääkisin energiakoostööd puudutavas paneelis. Rõhutasin alustuseks, et kõigil kolmel osapoolel (USA, EL ja Venemaa) on mõistagi väga erinevad lähtekohad energiaküsimustes. Kui USA (maailma number kaks energiatarbija ja number üks maagaaasi tootja) on teada kui tugeva energiapoliitikaga riik, kes on suuteline oma huve kaitsma globaalselt (sealhulgas ka näiteks Euroopa huve Lõuna-Kaukaasias), siis seevastu kunagi söe- ja teraseliidu põhjal tekkinud Euroopa Liit (energiaimpordist sõltuvana) on oma ühtse energiapoliitika algstaadiumis. Viimast ei toeta kuigi veenvalt ka ühise välis- ja julgeolekupoliitika liiga madal ühisnimetaja. Nabucco torujuhtme projekt ja Lõuna-Kaukaasia on siin parimaks näiteks.

Erinevalt Ameerika Ühendriikidest ja Euroopa Liidust on Venemaa autoritaarne ja õigusriigi põhimõtteid eirav Euroopa Nõukogu liikmesriik, kes on energiatarneid kasutanud pidevalt oma välispoliitilise tööriistana. Venemaa energiarelva on kõige enam tunnetada saanud naabrid (eriti Leedu). Ka täna maksab Saksamaa tarbija peaaegu kolmandiku võrra vähem Gazpromi gaasi eest kui näiteks Eesti või Bulgaaria tarbija.

Mainisin sarnaselt McCainile, et Venemaa kunagise edukaima naftakompanii omaniku Hodorkovski kohtuprotsess, mis saab lõpu tuleval nädalal, vaid kinnitab iseseisva kohtusüsteemi puudulikkust ning korruptsioonist läbipõimunud kitsa eliidi kõikvõimsust.

Samas rõhutasin, et maailma majanduse jätkusuutlikkuse kindlustamiseks on möödapääsmatu energiakoostöö kõigi kolme osapoole vahel. Venemaa võimalik liitumine Maailma Kaubandusorganisatsiooniga (ehk 2012. aastal?) aitaks kaasa reeglitepõhise kaubandussuhte tugevdamisele. Majanduslik moderniseerimine pole võimalik ilma poliitilise moderniseerumise, korruptsiooni piiramise ning õigusriigi põhimõtete ausse seadmiseta. Viimaseks piisab ju väga vähesest - Venemaa põhiseaduse sätete austamisest.

Euroopa Liidul seisab aga ees väga oluline aasta, mil Ungari ja Poola peaksid ühenduse eesistujatena andma ühtse energiapoliitika kujundamisele värske tõuke. Puudutagu see siis olemasoleva seadusandluse (näiteks konkurentsi alal) paremat ellurakendamist, uute energiaühenduste rajamist või siis ka ühtse leppepoliitika väljatöötamist. Euroopa Liit vajaks ka komisjoni juurde iseseisvat regulaatorit, kes jälgiks ühenduse energiaturul toimuvat.

Samuti selgub tuleval aastal, millised on täpselt kildagaasi tootmise võimalused (eeskätt hind) Euroopas. Kildagaas on juba täna muutnud USA maailma juhtivaks gaasitootjaks ning näiteks Poolas olevad varud võivad tuua murrangu globaalsele gaasiturule. See võib muuta nii Nord Streami kui ka teised uued toruprojektid omanikele majanduslikult väga koormavateks.

Mainisin veel üht teemat, kus tegelikult põrkuvad kõigi kolme huvid - selleks on Arktika. Analüütikute hinnangul on Arktikas peidus umbes veerand maailma gaasi- ja naftavarudest. Kliima soojenemine ja jää sulamine on võimaldamas juurdepääsu nendele varudele, mistõttu on juba praegu alanud tõsine võidujooks oma positsioonide ja vastutusalade kindlustamisel.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Iga kord, kui ma McCaini näen, tulevad meelde koha kaks diagrammi:
see:
http://www.jimdeadman.com/wp-content/gallery/blog2/mccain-on-obama.jpg
ja see:
http://thereisnoafterlife.info/wp-content/uploads/2010/10/evolution-of-man.jpg
Anonüümne ütles …
Tere, Marko!

Kas raamatu ilmumiskuupäevadest saab ka juba kõneleda?

Parimat,
Lennart
kronja ütles …
marko,

kuidas kommenteerite?

http://www.commondreams.org/view/2010/12/08-5

"The U.S. has never spoken out against corruption or human rights abuses in Kazakhstan.

So it's clear: American diplomats have no illusions about their brutal allies. "

kus see aus ja läbipaistev poliitika on?
Anonüümne ütles …
http://www.guardian.co.uk/world/us-embassy-cables-documents/90864?intcmp=239
Anonüümne ütles …
Järgneva teksti autoriks Charles Krauthammer ("The Unipolar Moment", 1990) ja mõtlemisaineks Kronjale, kes ilmselt ei suuda ikka veel ära uskuda, kui äge asi ikka Wikileaks on, mis sest et sealt saadud teadmisega (nii temal, minul kui ka igal teisel tavalisel kodaniku) mitte midagi asjalikku teha pole.


"America has often made and continues to make alliances with unpleasant authoritarian regimes, ..., such alliances are nonetheless justified so long as they are instrumental (meant to defeat the larger evil) and temporary (expire with the emergency). When Hitler was defeated, we stopped coddling Stalin. Forty years later, as the Soviet threat receded, the United States was instrumental in easing Pinochet out of power and overthrowing Marcos. We withdrew our support for these dictators once the two conditions that justified such alliances had disappeared."
kronja ütles …
anonüümne (järjekordne vedelate vaadetega vend või õde),

"to defeat larger evil".. kasutame selle väljendi asemel "geopoliitilised huvid" (mida nad tegelikult on, olgem ausad) ja pilt muutub, kas pole nii? ja siis üllatuslikult ei olegi enam nii raske tõmmata võrdusmärk kahe tegelase vahel - stalini, kes eestist ENSVL'i tegi ja bush'i, kes iraaki mcdonaldsi tõi (ja nii muuseas saddami oksa tõmbas). vaidled vastu? lase käia, aga kirjuta vetsu seinale, sest mitte keegi ei viitsi seda titejonni (või junni) lugeda. mina igatahes mitte.


mis puudutab seda "asjalikku tegemist" wikileaksist saadud infoga.. tead, selle üle võiks igaüks ise otsustada, mis infot ta tarbib või ei tarbi ja mis ta sellega peale hakkab või ei hakka. ma esitan vaid ühe küsimuse, et kui ta ongi nii kasutu info, nagu sa üritad väita, siis mille kuradi pärast kõik võimud usa'ga eesotsas nii erutatud on, et kasutavad kõiki vahendeid selle veebilehekülje maha tõmbamiseks ja eestkõneleja kongi pistmiseks?
Marko Mihkelson ütles …
Lennart, loodetavasti tuleva nädala algul.
Anonüümne ütles …
Miks üks tegelane - MacCain kaotas 2008.a. valimismaskeraadis Obamale?
http://www.opensecrets.org/pres08/contrib.php?id=N00006424&cycle2=2008&goButt2.x=10&goButt2.y=11&goButt2=Submit

Sest teisel oli valimisetendus natukene värvirikkam. Demokraatlikus illusioonis hõljuv murdrahvas hindab poliittehnoloogide poolt professionaalselt lavastatuid šõusid ja kujusid ja valib seejärel parima välja.
http://www.opensecrets.org/pres08/contrib.php?id=N00009638&cycle2=2008&goButt2.x=4&goButt2.y=5&goButt2=Submit


Tegelikult tegi Rotschildite grupp oma panuse sellele isikule, kes peab kaasa aitama USA nullistamisele (reset-poliitika järgmine faas), mis on alanud 40 aastat tagasi. Iseenesestmõistetav, et „reset-poliitika“ mõiste sarnaneb „shut-down-poliitikaga“. „Restart-poliitikaga“ „reset-poliitikal“ pole kokkupuudet. Sellest võib teha järelduse, et vahetevahel nimetatakse korrektseid asju täpsete sõnadega.
Anonüümne ütles …
Loomulikult USA võimu-, opositsiooni- ja kultuurieliit avaldab vastupanu, vähkreb nagu kuumal pannil ja ei taha alla anda. Kas õnnestub neil midagi head saavutada? Vaevalt, sest probleemi lahendamiseks ei piisa tegutsemisest ainult finantsvaldkonnas. See on süsteemne kriis ning vajab kompleksset lahendamist kõigil kõrgetel prioriteetidel, millel on tunduvalt võimsam mõju USA ühiskonnale, kui finantstasemel:

1. Metoodiline (paljudel sünnist puudub võime eristada, mis on hea ja mis on halb). Rakendati Vana-Rooma metoodikat “devide et impera”.
2. Kronoloogiline (devalveeritud haridussüsteem, teadusharud on omavahel jagatud selliselt, et üks ei ole täpselt kurssis, mida teeb teine, ajaloo kasumlik tõlgendamine, meedia jne.) “Devide et impera”.
3. Faktoloogiline (erinevad vastaspoolsed ideoloogiad, paljud religioonid, mitmed tehnoloogiad jne.) “Devide et impera”.
4. Krematistika, mida valesti nimetatakse majanduseks. Kaasaegne “majandus” kubiseb igasugustest vasturääkivatest teooriatest, mida rakendatakse samaaegselt (monetarism, neoliberalism, keinsism, postindustriaalne majandus jne. ). “Devide et impera”. Lisaks Fed dollari eksport prevaleerib reaalse väärtusega kauba ekspordi üle.
5. Geneetiline (tubakas, alkohol, narkootikumid, antidepressandid ja ravimid, kaasaegne toit, mõned vaktsiinid; kõik ained, mis hävitavalt mõjutavad järgmiste põlvkondade genoomi ja inimeste viljakust). “Devide et impera”.
6. Füüsiline (jõuline ja sõjaline, administratiivne jne). “Devide et impera”.

USA jätkab valitsemist vaid kõige nõrgemal füüsilisel prioriteedil, kuid pragiseb tasapisi kõigil kõrgetel.
Isegi Rotschildide näiline peaoponent - Rockfellerite grupp, ei suuda vastupanu avaldada nendele prioriteetidele, sest tegutseb oma rahva suhtes samal põhimõttel.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA