Soome ajaloolise kohtumise järelkaja

Läinud laupäeval toimus Helsingis ajalooline sündmus. Esimest korda pidasid kaks sõsarerakonda - Soome Kokoomus ja Eesti IRL oma juhatuste ühisistungi. Euroopa Rahvaparteisse kuuluvad kaks erakonda on koostööd teinud juba pikki aastaid, kuid sellist ühisistungit ning ka ühist arutelu pole varem toimunud.

Kokoomuse esimees Jyrki Katainen ning IRLi esimees Mart Laar andsid vastastikku ülevaate poliitilisest seisust vastavalt siis Soomes ja Eestis. Mõlemal juhul on poliitiline debatt sisenemas valimiseelsesse aega, sest Riigikogu ja Eduskunta valimiste vahe on vaid mõni nädal.

Pean ütlema, et eriti huvitav oli Kataineni analüüs pärastlõunasel seminaril, kus ta andis oma ettekujutuse Soome sisepoliitika võimalikest arengutest. Kokoomus on hetkel Soomes liiderpartei ning seetõttu pole välistatud, et põhjanaabrite praegusest rahandusministrist Katainenist võib saada ka uue valitsuse peaminister.

Ühisaarutelul keskendusime rahandus- ja majanduspoliitilistele küsimustele. Kokoomuse liikmetele pakkus eriti huvi Eesti paremtsentristliku koalitsiooni edu majanduskriisi läbimisel ning eurotsooniga liitumisel. Lõunapausi ajal oli aga mul hea võimalus koos kaitseminister Jaak Aaviksooga veidi detailsemalt vestelda Soome kaitseministri Jyri Häkämiesiga julgeoleku- ja kaitseküsimusi puudutavates küsimustes. 

Ühiskohtumine andis mitu väga head ideed, kuidas Kokoomus ja IRL võiksid tulevikus kahe naabri suhteid veelgi tihendada ning ka erakonadevahelist infovahetust parandada. Ma olen päris kindel, et juba lähiajal rakendame mõned neist ka ellu. Igatahes leppisime kokku, et sarnased juhatuste ühisistungid muutuvad regulaarseks.

Kommentaarid

Andres ütles …
Mis keeles kohtumine toimus? Inglise?
Marko Mihkelson ütles …
Ühisistungil oli sünkroontõlge, seminaril rääkisime inglise keeles.
Jantsa ütles …
Mis nad selle kohta ütlesid, et Soome on sissetungil Eestisse ?


Http://www.erepublik.com/en/referrer/Jantsa

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?