Balti koostöö ja energiajulgeolek

Eile ja täna peeti Eesti Välispoliitika Instituudi egiidi all Tallinnas regionaalse energiajulgeoleku teemal konverents. Korraldajad palusid minul rääkida kolme riigi parlamentaarsest dimensioonist selles valdkonnas. Olin sunnitud tõdema, et Balti riikide energiaalase poliitilise koostöö tase ei vasta nendele tõsistele väljakutsetele, mis on meie ees nii energiajulgeoleku kui ka mõistliku ühise ressursijaotuse vallas.

Kui valitsuse tasandil on koostöö osas rohkem ette näidata, siis parlamentaarsel tasemel valitseb suuresti vaikus. Pole ju normaalne, et viimase kaheksa aasta jooksul ei ole toimunud ühtegi kohtumist kolme parlamendi majandus- ega ka keskkonnakomisjonide vahel.

Üheks võimalikuks lahenduseks kolme parlamendi paremal sidustamisel energiavaldkonnas oleks Balti assamblee põhjalik reformimine.  Riigikogu on teinud väga konkreetse ettepaneku oma Läti ja Leedu kolleegidele Balti koostöö muutmiseks senisest efektiivsemaks. Selle sisuks on just komisjonide põhise suhtlemise sidustamine Balti assambleega, mis annaks palju reaalsema ja vahetuma kontakti rahvuslike otsustusmehhanismidega.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?