Euroopa peaks USA turismitasule reageerima


USA võimude otsus küsida viisavabalt riiki sisenevatelt turistidelt või ärireisijatelt (sealhulgas Eesti kodanikelt) alates 8. septembrist 14 dollarit ei tohiks vähemalt Euroopa Liidu tasandil jääda küll tähelepanuta ning vastumeetmeteta. 

Väidetavalt kasutatakse maksu USA reklaamimiseks reisisihtkohana ning elektroonilise sissesõiduloa taotlemise läbivaatamise kulude katteks. See on küll äraspidine loogika, sest selline maks on viisavabaduse puhul täiesti erakordne. Milleks siis viisavabdus, millise õiguse USA võimud on niigi väga väheste riikide kodanikele andnud.

Euroopa Komisjon on juba andnud märku, et sellise sammuga ei saa nõustuda. Kuna USA otsuse taga on vastav seadusandlus, siis tõenäoliselt jääb maks vähemalt esialgu ka jõusse. Euroopa Liit peaks kindlasti oma kodanike õiguste kaitseks selle teema üles võtma ning vajadusel kehtestama võrdse vastusammuna USA kodanikele sisenemisel Euroopa Liidu liikmesmaadesse turismimaksu. 

Siia sobitub veel üks teema, mis puudutab USAsse sisenemiseks antava loa väljastamist. Minu poole on viimastel aastatel mitmel korral pöördutud küsimusega, miks ühele või teisele Eesti kodanikule on keeldutud sissesõiduluba andmast. Hilisemal selgitamisel on ilmnenud, et keeldumised on olnud alusetud.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Meil võiks gümnaasiumid ja ülikoolid maksustada. Linnadesse sissesõidu eest küsida 5 eurot per nägu ja raha tuleb..

(5 eurot siis korrakaitse kuludeks.) ;)
Anonüümne ütles …
Niikaua, kui USA tahab viisavabaks sisenemiseks punast passi, pole sinna väga asja.
Seda sai ka omal ajal omatud - enam ei taha.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA