Võidu rõhutamine või ohvrite mälestamine


Tänasel mälestuspäeval on kohane meenutada kõiki neid miljoneid ohvreid, kes hukkusid või murdsid oma saatuse Teise maailmasõja ajal. Seetõttu toetan kõigiti Eesti presidendi tänast avaldust ning pärgade asetamist lahingutes langenud sõdurite mälestuseks. Sõltumata siis nende päritolust.

Täna hommikul PBK eetris olnud saade "Vene küsimus" keskendus eeskätt homsele päevale ning selle tähendusele eestlaste ja venelaste seas. Kuigi saatejuhid püüdsid pisut provotseerida jälle pronkssõduri teemadel, ei andnud see minu arvates tulemusi.

Saates tuli ilmekalt esile see võidumütoloogia, mis sageli varjutab teadmise võidu hinnast. Mida rohkem suudavad venemaalased tegelikult näha neid ohvreid, mida stalinistlik Nõukogude Liit ja natsistlik Saksamaa 1939. aastal Teist maailmasõda vallandades kaasa tõid, seda kergem on ka lepitus ning tõeliselt usalduslike suhete rajamine naabrite vahel.

Homne päev on Eestis emadepäev, mis tasandab asjatud emotsioonid ja lubab veidi rahulikumalt suhtuda ka sellesse, mis juhtus 65 aastat tagasi.

Kommentaarid

KT ütles …
tõeliselt mälestada saabki ainult kõiki, mõlemal poolel langenuid.

ainult ühe poole ohvritele tähelepanu pööramine pole siiras mälestamine, vaid poliitiline akt ehk soov südistada teist poolt.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?