Nii kasvatatakse impeeriumi jätkajaid


Mõni aeg varjus olnud Venemaa noorteliikumine Nashi näitas nädalavahetusel ennast täies "hiilguses". Moskva kesklinna oli kohale toodud 70 000 noort üle riigi, et mõista hukka "ajaloo võltsijad" ning kaitsta "kodumaa suurt võitu".

Laupäevase ettevõtmise peaeesmärk oli korraldajate sõnul infosõja alustamine kõigi nende vastu, kes ei austa Nõukogude Liidu suurt võitu Teises maailmasõjas ning kasvatada uut põlvkonda austama ja mäletama seda ajaloolist triumfi. Teiste sõnadega on võimud voolimas kuulekast noorsoost impeeriumi jätkajaid, et ka veteranide põlvkonna kadumise järel oleks "suurt võitu" võimalik kasutada identiteediloo keskteljena.

Mõistagi on "Euroopa vabastamise" lugu keskseks narratiiviks nendele, kes peavad jätkuvalt oluliseks Venemaa ekspansionistlikku välispoliitikat ning ksenofoobset sisepoliitikat. Vaadake seda videoklippi (vene keeles), mis sedavõrd ilmekal moel kinnitab eelöeldut. Ka on Nashi kodulehel võimalik lugeda kodumaa vaenlastest ning kuidas nende vastu võidelda.

Hästi lavastatud üritusel jagati kõigile noortele välja Georgi lindi otsa riputatud padrunit, mis peaks nendele alatiseks jääma meenutama suurt võitu. Samas organiseeriti ajaloo võltisjate raamatute kogumine ning nende saatmine suurimatele võltsijatele (nende hulgas ka Toomas Hendrik Ilvesele). Viimane aktsioon meenutab küll kõige otsesemal moel Natsi-Saksamaa üliõpilaste korraldatud raamatupõletamist Berliini ühel keskväljakul 1933. aasta mais.

Selle loo lõppu passib aga veel üks tähelepanek lausa meie enda koduõuelt. Eesti Päevalehes ilmunud artikkel Evhen Tsybulenko ja Jevgeni Kristafovitši sulest näitab kujukalt, et eelmainitud infosõja kaasosalisteks on sisuliselt kaasatud ka populaarsusnäljas erakonnad Eestis. Eriti paneb mind imestama sotside tegevus, kes ju kannavad Tallinnas koos Keskerakonnaga valitsusvastutust.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
See on ikka uskumatu, et ühel suurel (pindalalt) riigil, mis võiks olla maailma rikkaim ja eeskuju andev, ja suurel (arvult) rahval pole MITTE MIDAGI muud, mitte midagi tänapäevast, loovat, sõbralikku jne oma identiteedi aluseks võtta kui 65 aastat tagasi saavutatud kaheldava väärtusega võitu sõjas, mille algatajad nad ise olid. Ja pealegi poleks nad seda võitu üksinda iialgi saavutanud.
Anonüümne ütles …
kurb on see, et usa-l on nii nõrk president. sellist olukorda kindlasti püütakse ära kasutada.
Anonüümne ütles …
Mõistagi on "Euroopa vabastamise" lugu keskseks narratiiviks nendele, kes peavad jätkuvalt oluliseks Venemaa ekspansionistlikku välispoliitikat ning ksenofoobset sisepoliitikat. Vaadake seda videoklippi (vene keeles
.
Ma ei tea, kas on väga palju Eesti venelasi, kes käivad tutvumas teie blogiga. Mina käin. Ja ma ütlen ausalt - mind solvavad ja vihastavad teie interpretatsioonid. Miks arvate te, et meie, venelaste, keskseks narratiiviks Suure Isamaasõja sündmuste kontekstis on nimelt ekspansionism, ksenofoobia ? See on alatu. Mina kõrvutan seda kõike oma isikliku tunnetamisega, ja ma tean, et keskseks narratiiviks on isamaa vabastamine võõrvallutajast. Ja siin on, mille üle uhke olla. Ma vaatasin ka mainitud filmi, ja ei leia sealt küll mitte midagi õudustäratavat ja ma ei leia sealt ka mitte mingisugust ekspansionismi idee ülistamist. Hr. Mihkelson, ma palun teid väga, ärge solvake ja alandage meid.
Marko Mihkelson ütles …
Viimasele anonüümile: mul pole vähimatki soovi kedagi solvata või alandada. Ma räägin mitte venelaste, vaid Venemaa praeguste võimude tegevusest nii kodumaal (Tšetšeenia sic!) kui ka suhetes oma lähemate naabritega (näiteks Gruusia või Ukraina). Kas teie arvates on Gruusia osaline okupeerimine täiesti tavaline nähtus, mida tuleb heaks kiita? Või on normaalne näiteks see, et tapetakse ajakirjanikke ja inimõiguslasi lihtsalt selle pärast, et nad kritiseerisid Venemaa tänaseid võime? Veelkord, mul on venelaste seas palju tuttavaid nii Moskvas kui Tallinnas, kellest paljud jagavad minu seisukohti. Seega, ärge pahandage, aga jään oma põhimõtete ning arvamiste juurde. Teadmine Venemaast ei põhine mul ainult raamatutarkusest. Ah jaa, kas Teile meeldib võitlus raamatutega?
Anonüümne ütles …
Kas teie arvates on Gruusia osaline okupeerimine täiesti tavaline nähtus, mida tuleb heaks kiita?
..
Kiita võib näiteks seda, et regioonis valitseb praegu suhteline rahu . Ja miks teie arvate, et abhaasidel või lõuna oseetidel ei ole õigust ehitada omariiklust, kui see õigus on eestlastel ? Või kosovaaridel ?
Mis puutub aga raamatutesse, siis teie toodud paralleel on pahatahtlik. Kuidas siis saab võrrelda natsiaaegset totaalset teise ideoloogia kandjate raamatute hävitamist ja raamatukogudest kõrvaldamist ühekordse aktsiooniga, mis oli sümboolne, isiklikest kogudest, ning ei puuduta raamatukogude hoidlaid.
Marko Mihkelson ütles …
Võrdlus eestlaste ja kosovaaridega ei kannata kriitikat. 2008. aasta augustisündmuste tagapõhi oli mitte apsuate või osseetide iseseisvuse toetamine, vaid Gruusia legaalse valitsuse kõrvaldamine (mis ei õnnestunud) ning NATO võimaliku laienemise peatamine. Vaadake huvi pärast kasvõi sedagi lendlehte, mida praegu levitatakse Venemaa 58. armee sõduritele: http://www.apsny.ge/2010/mil/1273956864.php.

Raamatutest: nendes aktsioonides pole põhimõttelist vahet. Raamatu sisuga tuleb vaielda, aga mitte tuimalt eitada ja vihaga põlata, nagu ka videoklipist on näha. Muide, nii Mark Solonin kui Viktor Suvorov, kelle raamatuid kõige enam seal minema visati, on eeloleval reedel osalemas Tallinnas toimuval suurepärasel ajalookonverentsil. Tulge teiegi kuulama. Kava leiab siit: http://www.facebook.com/event.php?eid=110448688998145&ref=mf.
Anonüümne ütles …
Et Gruusia ei ole erapooletu selles küsimuses, siis mina küll ei võtaks tõsiselt neid jutte sellest, et tegelik plaan oli kõrvaldada Gruusia valitsus. Tagliavini report on erapooletu. Seal ei ole midagi selle kohta, et plaan oli kõrvaldada Saakashvili valitsus. Ning samas on reportis selgelt öeldud, kes alustas rünnakutega.
Mis raamatutesse puutub - veel kord, raamatud ei ole raamatukogudest kõrvaldatud, neid saab Moskvast osta või laenata. Seega ka võrdlus ei ole kohane. Ärge võrrelge natsiaegse ideoloogiliste vaenlaste raamatute hävitamisega.
Anonüümne ütles …
Anonüümsele:
Venelased hävitasid minu esivanemate riigi, natsionaliseerisid nende vara, saatsid mu isa vangilaagrisse, piirasid minu vanemate ja ka minu isikuvabadusi ja professionaalset eneseteostust.
Kas suudate näidata, et need olid mingid teised venelased, mitte isamaa vabastajad?
Tõnu

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA