Obama on tegemas tugevat käiku

Veidi enne kella kuut täna õhtul meie aja järgi peaks Barack Obama avalikustama oma valikud tulevase administratsiooni julgeolekutiivas. Kui peaks leidma kinnitust ajakirjandusse jõudnud nimede (Clinton, Gates ja Jones) ametisse määramine, siis võiks seda juba ette pidada väga tugevaks sammuks.

Ameerika Ühendriikide liitlastele, sealhulgas Eestile, on äärmiselt oluline, et tänases keerulises maailmas oleks Washingtoni otsustajad julgeoleku alal kogemustega tegijad. Kõik kolm võtmepositsioonidele kandideerivat nime vastavad just sellisele ootusele.

Hiljutise parteisisese konkurendi Hillary Clintoni nimetamine riigisekretäriks on juba iseenesest Obamalt paras julgustükk. Eks ajakirjandusel tekib suurepärane teema edasiseks jälgimiseks. Kuid sisuliselt on Clintoni valik kindlasti hea.

Karisamaatilise ja tuntud poliitikuna on Clinton kindlasti võimeline panustama kahasse Obamaga USA rahvusvahelise kuvandi muutmisse. Samas on aga Clinton hästi kursis riigi rahvuslike huvidega. Ka meile on Clintoni nimetamine kahtlemata positiivne uudis, sest endise esileedi ning senaatorina teab ta Eestit mitte üksnes maakaardi järgi.

Alles äsja Tallinnas käinud Robert Gates jätkab tõenäoliselt kaitseministrina. Ta on endast suutnud jätta selles väga keerulises ametis hea ning usaldusväärse mulje, mis kindlasti on hädavajalikuks eelduseks mitmete eesseisvate tõsiste otsuste tegemisel. Eeskätt puudutab see kindlasti kogu julgeolekupoliitilist seisu Lähis-Idas.

Kogenud erukindral James L. Jonesi (pildil) võimalik määramine rahvusliku julgeoleku nõunikuks on samuti samm, mida võib vaid tunnustada. Ka Jones on tuntud hea läbirääkijana ning oma eesmärkide saavutajana. Liiati on Jonesi viimane sõjaväeline amet liitlasvägede juhina Euroopas (2003-2006) taaskord oluline ka meile.

Kõik kolm teavad Euroopa julgeolekuküsimusi väga hästi ning nende hoiakutes peegeldub suuresti ka Ida-Euroopa väikeriikide (ka Eesti) arusaam tänasest maailmast nii regionaalses kui laiemas plaanis.

Muidugi on analüütikud juba ette teritamas keelt sellega, et Obama lubatud muutused nende nimede põhjal väga välja ei paista. Samas on selge, et Obama enda teatav ebakindlus rahvusvahelistes suhetes eeldab kogenud meeskonna olemasolu ning need kolm nime on kindlasti väärt seltskond.

Kommentaarid

Marko Mihkelson ütles …
Nüüd on see siis ka juhtunud: http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/7758673.stm

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA