"Meie tankid on ükskord Riias!"

Täpselt nädal aega tagasi peeti Nižni Novgorodis ekspertide ümarlaud, kus teemaks oli patriootlike liikumiste olukord Venemaal. Sellest võttis osa ka tuntud telenägu ning liikumise "Kodumaa - Suur Venemaa" juht Mihhail Leontjev.

Oma kõnes, mille refereeringu toob ära netikülg APN, ütles Leontjev sõna-sõnalt järgmist: "Kas me ei peaks Balti riigid tagasi võtma? Miks ka mitte. Minu arvamus: Balti riikide riiklik iseseisvus pole ennast õigustanud. Nad ei tulnud toime selle ülesandega, sest ilmnes, et suurem osa kohalikust etnilisest valijaskonnast on natsid. Aga natsid on inimesed, kellega normaalne jutt ja neile normaalsete õiguste andmine on välistatud. Need on inimesed, kelle pihta on vaja tulistada. Kuul - see on ainuke argument natside vastu. Ja küll nad näevad, et meie tankid seisavad ükskord Riias."

Esimene reaktsioon sellisele tekstile oleks mõistagi - haige sonimine, mida ei peaks isegi tähele panema. Kui see vaid nii oleks. Tegelikult viitab Leontjevi järjekordne annus vihkamist meie suunal (ta on teeninud välja persona non grata staatuse Lätis ja Ukrainas) siiski tõsisematele hoovustele, mis ringlevad Venemaa teatud ringkondade peades.

Leontjev pole sugugi marginaalne figuur Venemaa avalikus elus. Esimese telekanali arvamuskujundajana on ta aastaid olnud Venemaa tänase eliidi mõtete ruuporiks. Teda on peetud eriti lähedaks jõustruktuuridele.

Seepärast ei saa kaugeltki välistada, et Leontjevi seegi avaldus ei peegelda mitte üksnes ta enda väärdunud maailmanägemist, vaid võimu siseringides levivaid mõttemalle. Nii tuleks Leontjevi aga ka näiteks Modest Kolerovi arvamusi hoolikalt tähele panna, sest nende poolt väljaöeldu ei pruugi ühel hetkel jääda vaid nende enda uitmõtteks.

Aga jõulude ja aastavahetuse lähenedes tahaks siiski loota, et Leontjev või temasugused suudavad ükskord näha elu enda ümber nii nagu ta tegelikult on. Selleks pole ju palju vaja, tuleb üksnes silmad avada.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
ütle sellele vene pärdikule edsai: sittagi
Marko Mihkelson ütles …
Üks viide seoses Koleroviga: http://www.regnum.ru/news/1061216.html
Anonüümne ütles …
Kui vaadata ainuüksi vene delfis olevaid kommentaare sellele nupule, siis on selge: karta tuleb. Minu meelest lausa 75 % vne delfi lugejatest väljendab rahulolu ja nõustumist selle Ljontijevi arvamusega.

Õnneks tuleb Venemaal (minu hinnangul) peatselt korralik näljahäda ja väiksemad "revolutsioonid" (Nt N.Novgorod või Tatarstan) on juba praegu reaalsus.
Anonüümne ütles …
ebastabiilne venemaa on meile pigem ohtlikum.

anonüümne, delfi kommentaarid on peldikusein. ma praegu ei suutnud eesti delfist selle kohta nupukest leida, aga võin öelda, et ka selle kommentaare lugedes 75% tekitavad tõsist kartust.
Anonüümne ütles …
venema on ise fašismi teel. natsinalistlik "naši" on etniline liikumine.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?