Läti on tõsiste valikute ees

Juba mõnda aega küdenud poliitiline kriis Lätis on nüüdseks jõudmas oma kulminatsiooni. President Vaira Vike-Freiberga on oma julge sammuga pannud Läti rahva tõsise valiku ette: kas soovite oligarhilis-korruptiivse mõjutusega poliitilise süsteemi võidukäiku või teeb Läti läbi enesekorrektsiooni.

Seoses puhkenud poliitilise kriisiga on Läti-Vene piirilepingu sõlmimine muutunud küsitavaks. Isegi kui see märtsi lõpul alla kirjutatakse, siis pole täna selge, mis saab sellest parlamendis. Eriti juhul, kui Freiberga algatatud referendum võib viia ennetähtaegsete valimisteni.

Läti kriisil on veel üks taust. See on justkui paratamatuks järjeks nendele segadustele, mis on Ida- ja Kesk-Euroopa siirderiikides viimastel aastatel oluliselt kõigutanud nende rahvusvahelist mainet ja usaldusväärsust.

Seni on Eesti ühe vähese Euroopa idaranna riigina suutnud pääseda tõsisest sisepoliitilisest kriisist. Ka seepärast on eriti oluline loodava koalitsiooni õnnestumine.

Kommentaarid

Muidumeez ütles …
Seoses selle postitusega tekib küsimus, et millest käib jutt. Ehk tegelikult kajastatakse meil ülimalt vähe seda, mis toimub lõunanaabrite juures. Vaatasin Postimeest, EPL-i ja Delfit, aga peale selle, et kaks last vajusid läbi jää ei hakka eriti midagi silma ei Läti ega Leedu kohta. Huvitav, kas tõesti meie inimesi ei huvita lõunanaabrid, sest no ei kajastata nendest infot...
Marko Mihkelson ütles …
Muidumehele: lisasin tekstile ka lingi Veiko Spolitise eilsele artiklile Eesti Päevalehes. Olen kommentaaris esitatuga täiesti nõus. Kui sellistest sündmustest me ei kirjuta ega näita, siis millest veel...
arvamusliiderdaja ütles …
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
arvamusliiderdaja ütles …
mis valesti see uuesti http://www.epl.ee/artikkel/378020
jama lugu nende lätlastega tõesti...
Priit ütles …
Pean nõustuma eelkõnelejatega, et naabrite (va. Venemaa) (sise)poliitiliste tegemiste kohta leiab meie ajalehtede veergudelt ikka väga vähe informatsiooni. Huvitav kohe jälgida kui palju kajastatakse eelolevaid Soomes toimuvaid parlamendivalimisi!

Tõsi ta on, et Eestis pole siiani suuremat sisepoliitilist kriisi olnud, kuid ega meiegi rahvusvaheline maine pole enam kristalselt puhas. Economisti, Kauppalehti ja Wall Street Journalis ilmunud artiklid on jätnud mulje Eestist kui ülekuumenenud majandusega riigist (muuseas nõustun) ja ka see vana leierdatud Aljoša töötab Venemaa jaoks suurepäraselt. Eks näeb kuida uus valitsus nende probleemidega hakkama saab! Kas tõmmatakse pidurid peale majandusele nagu Lätis või mitte?

PS! üleväsimus kirjutab minu eest
Unknown ütles …
Sissekandes on viide EPLi uudisnupule vigane.

Aga muidu on vägagi huvitav saada aimu, mis toimub meie lõunanaabrite juures, et võrrelda arenguid. Seoses tuumajaamaga on Leedu jätnud ka kummalise Savisaareliku valitsemise mulje. Ja nö oligarhid Lätis. Meil ei kvalifitseeru mitte keegi selleks ju? Kui edukalt on endist nomeklatuuri suudetud võimult eemal hoida? Kas meil on paremini läinud? Milliseid vigu on suudetud vältida?

Mõnes tulevases blogisissekandes võiks ju seda temaatikat lähemalt kajastada ja/või viidata pädevatele ingliskeelsetele materjalidele. Kahtlemata huvitav.
Marko Mihkelson ütles …
Sorry lingi vigasuse pärast. Nüüd peaks toimima. Aga tõepoolest, analüüsida lõunanaabrite tegevusi on päris huvitav. See võiks lausa olla mõne üliõpilase või ka magistrandi teema. Mida arvad Karmo?

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA