DEMOKRAATLIKU MAAILMA MUST KOLMAPÄEV


Viie inimese surmaga lõppenud USA Kongressi ründamine meeltesegaduses märatsejate poolt ei ole mitte üksnes demokraatia lipulaeva – Ameerika Ühendriikide ajaloo mustemaid päevi, vaid see on viimane hoiatus kogu demokraatlikule maailmale. Kui vabades ja demokraatlikes riikides saavad võimu juurde vääritult käituvad ja põhiseadust eiravad valetajad, demokraatlikke põhimõtteid maha tallavad  vihaõhutajad ja vandenõuteooriate levitajad, siis tänapäeva piirideta infoühiskonnas ei ole see oht sisemisele stabiilsusele mitte üksnes USAs, vaid kõikjal üle demokraatliku maailma, ka Eestis.

 

Eilsete sündmuste ees kannab peavastutust Donald Trump, kes kutsus Valge Maja juures toimunud meeleavalduses oma poolehoidjaid liikuma Kapitooliumile ja kaitsma vandenõuteooriatest tulvil valesid. Tegelikult ei oma Trump sellest hetkest enam mingit autoriteeti olla maailma olulisima demokraatia riigipea. Valijad on andnud oma hinnangu - Trump on teinud kõik, et vabariiklased kaotaksid Valge Maja, Esindajatekoja ja Senati. 

 

Ma kutsun oma kolleege Riigikogus tõsiselt mõtlema, kui kohane on eriti pärast eilseid sündmusi, et meil on parlamendis moodustatud Donald Trumpi toetusrühm. EKRE poliitikutel on võimalik selle rühma viivitamatu laialisaatmisega näidata oma suhtumist USA Kongressi ründamisse kui vägivaldset vastuhakku rahvavõimu teostamisse.

 

Eilsed sündmused USA pealinnas kinnitavad kahjuks sedagi, kui suur mõju on inimeste meelte üle sotsiaalmeedial. Vandenõuteooriad ja valed koos vaenuõhutamisega, mida on võimalik sotsiaalmeedias toimetuslike tõkenditeta levitada piiramatult ja karistamatult, on muutnud suure osa vabast ühiskonnast sisuliselt zombideks, kes kiriitikameeleta usuvad oma iidoli või idee sõnumit ja on valmis korda saatma selliseid tegusid, nagu nägime eile Kapitooliumil. 

 

Sotsiaalmeedia hiiud peaksid tegema eilsest põhjalikud järeldused ja olema valmis tegema samme eneseregulatsiooni muutmiseks. Sest kui nad seda ei tee, siis ühel päeval tulevad need märatsejad ka nende kontoritesse.

 

USAs toimuv peaks olema viimaseks hoiatuseks ka meile siin Eestis, sest jutud kohtunike peade veerema panemisest, meedia pidev ja sõjakas ründamine, vägivallast unistamine (kuidas Trump tuleb üle laipadest välja tagasi võimule), lõpliku lahenduse kuulutamine migratsiooniteemadele, vandenõuteooriate ja valede levitamine seavad ohtu meie ühiskonna demokraatliku sidususe, meie põhiseadusliku korra alused. 


Arvamus ilmus Delfi/EPL veebikeskonnas 07.01.1921.



Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Nüüdseks juba viis surnut - läbi pekstud politseinik suri täna hommikul

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA