Ukraina pööras pea Venemaa suunas


Ukraina valitsuse tänane otsus peatada ettevalmistused assotsiatsioonileppe allakirjutamiseks Vilniuse tippkohtumisel tuleval nädalal on tagasilöögiks riigi liikumisel Euroopaga lõimumisel. Tagasilöögi sai ka Euroopa Liidu idapartnerlusprogramm ning tervikuna ühenduse välispoliitika. 

Kui veel oktoobri keskel oli president Janukovitš Tallinna kohtumistel kindel, et tema riik kirjutab alla assotsiatsioonileppele Euroopa Liiduga ning andis märku, et ka Tõmošenko küsimus leiab lahenduse, siis viimase kuu aja jooksul on toimunud tõsine pööre tagasi Venemaa suunas.

Kas selle sisuks on pakkumised, millest oli võimatu loobuda, või otsustas Ukraina jätkata keerukat balansseerimist Venemaa ja Euroopa vahel, näitab aeg. Igatahes kaotasime sellest otsusest ka meie, sest vabakaubandusleppe sõlmimine andnuks täiendavaid võimalusi ka Eesti ettevõtjatele.

Loodetavasti on tegu siiski ajutise otsusega ning Ukraina ikkagi otsustab jätkata lõimumist Euroopa suunal. Venemaa mõistagi sooviks Kiievilt otsust liituda tolliliidu ja hiljem Euraasia Liiduga. Euroopa Liit omakorda peaks aga oma read üle vaatama ning mõtlema tõsiselt, mis läks valesti. Pole mingit kahtlust, et Euroopa ühishuvides oleks teha kõik, et Ukraina ei kalduks õigusriigi põhimõtteid austava demokraatliku riigi teejoonelt. 

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
...põhjalikum käsitlus Reporteritunnis:
http://vikerraadio.err.ee/helid?main_id=2174771

TB

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA