"Našid" võivad muutuda ohuks Kremlile

Venemaal Tveri oblastis Seligeri järve ääres asetleidev "Našide" mitmetuhandepealine noortefoorum, millest on viimastel päevadel Eesti meediaruumis ka mitmel korral kirjutatud, on väärt lähemat tähelepanu.

Esiteks on juba tänase Venemaa paremaks mõistmiseks kasulik lugeda Seligeri laagri nii ülesehitusest (osati sõjaväeline diktatuur, nagu kirjutab Moskovski Komsomolets, kus oma vihkamist teisitimõtlemise vastu elatakse välja ka näiteks Eesti suursaadiku Marina Kaljuranna pildile sülitades) kui ka seal toimuvatest sisulistest aruteludest (Putini soovitusest brittidel ajusid vahetada kuni Kossatšjovi veendumuseni, et NATOl pole tulevikku).

Pole mingit kahtlust, et Našidest on tänaseks kujunenud väga jõuline poliitiline tööriist Kremli kätes, mis küllaltki efektiivselt kontrollib üle Venemaa noorte meelsust ning on võimeline käsu peale olema ka vajadusel osaline välispoliitilistes aktsioonides (Eesti või Briti juhtumid näiteks).

Samas luban endale arvata, et paljuski vale(kõver)patriotismile ülesehitatud militaarorganisatsioon (mõned nimetavad seda ka putinjugendiks) võib sündmuste teatud arengu korral muutuda Kremlile hoopiski peavaluks. Nende isetadlikkuse ja eneseusu kasv võib luua pettekujutelma, et nende käsutada on võim ja vahendid, mis lubavad ehk iseseisvamatki tegutsemist.

Mitmed Vene poliitikud on vähemalt usutava murega öelnud, et aprilli lõpul ja mai algul Eesti saatkonna ees Moskvas toimunu polnud sugugi Venemaa huvides.

Kuid ehk suurim oht (nii Venemaale endale kui maailmale) seisneb selles, et Našide tegevuse kaudu surutakse Venemaa ühiskonda (eriti noori) selgele konfrontatsioonile läänemaailmaga. Sisemine agressiivsus teisitimõtlemise vastu (Seligeri punaste laternate tänav, kus vihkamiseks üleval Kasjanovi, Kasparovi, Limonovi ja teiste pildid) ning läänemaailmast pidevalt vaenlasekuju maalimine võõrandab paljud reaalsusest ning loob kergesti manipuleeritava massi.

Siis on vaid küsimus, kes ja milliste eesmärkidega seda massi juhib?

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
... Mitmed Vene poliitikud on vähemalt usutava murega öelnud, et aprilli lõpul ja mai algul Eesti saatkonna ees Moskvas toimunu polnud sugugi Venemaa huvides...

Olen sattunud rääkima paari Nashiga veidi rohkem seotud noore inimesega ja üheks kommentaariks (mille tõesus on muidugi küsitav) oli see, et ka neid kasutati - agressivsemalt käitunud provokaatorid polnud justkui nashide seast, vaid ilmusid parajal hetkel nagu tellitult välja. Siit ka üks eristus *****jugendist - Kremli jaoks on Nashi justkui miski, mis teeb, mida vaja, aga millest saab vajadusel ka lahti öelda ja kritiseerida...

Noorte pärast on aga lihtsalt kurb...
Marko Mihkelson ütles …
Toomasele: nõus mõttega, et Našid võivad mingil hetkel sattuda hoopis uute jõudude mängukanniks. Pimedat ja fanaatilist seltskonda on lihtne manipuleerida, kui omad juurdepääsu "nuppudele".
Anonüümne ütles …
come on, come all into 1984...
ivar ütles …
Nashide ja võimu vastandumist sa Kremlile ohuks ei pea? See oli esimene asi, mis mulle seda pealkirja nähes pähe torkas..
Kremlis on seltskond, kes tahab oma võimu säilitada, samas näitavad nashid üles suurt valmisolekut seda ise kasutama asuda.
On nashi eesmärk ju "kasvatada vene tulevast poliitilist eliiti". Ükspäev tahab see tulevane eliit äkki ka reaalset võimu saada, mis siis juhtub? Neil oleks olemas nii eesmärk, vaimne võimekus kui ka organisatsioon.
Anonüümne ütles …
Nashi ja Kremli vastandumisest - usun, et see risk on olemas võib öelda ka seda, et kui ka Kreml arvab nii, siis on ääretult "gramotno", et VVP neid väisab ja tiiva alla võtab... Äkki siin on väike stsenaarium küpsemas, midagi Putini "seljakotti" peale kremlist lahkumist...?

Samas tundub mulle, et Nashi on arenenud väga nö ekstensiivselt, palju raha on tulnud, mida kindlasti enam ei oleks, kui nad oleks Kremli ebasoosingus. Ja ilma Seligeri-laadsete massiajupesudeta ja ilma meedia kajastuseta ei usu ma, et VF-s on võimalik edukalt noori koondada...

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?