Kennebunkporti mõistatused

Just nii võiks esiotsa arvata Venemaa ja USA presidentide kahepäevasest privaatsest kohtumisest Bushide perehäärberis Kennebunkportis.

Eks kohtumise tegelikud tulemused ilmne peatsetes sammudes elik retoorikas, kuid esmapilgul jäid paljud otsad sama lahtiseks nagu nad olid enne presidentide kokkusaamist.

Suurimat üksmeelt näis ilmnevat tuumarelvastust ning selle levikut puudutavates küsimustes. Tõenäoliselt saavutati kokkulepe strateegilise ründerelvastuse piiramise leppe tuleviku üle, mis ammendub 2009. aastal. Samuti andsid Putin ja Bush mõista, et võivad edendada koostööd Iraani tuumaprobleemidega tegelemisel.

Suureks teemaks olnud raketikilbi küsimuses jäid pooled selgelt eriarvamustele. Bush kinnitas, et Ida-Euroopale pole asendust. Putin pakkus aga veel ideid just Ida-Euroopa tõrjumiseks. Näib, et suurema eduta.

Ka Kosovo või demokraatlike reformide teema Venemaal ei toonud pooli teineteisemõistmisele lähemale. Putin kinnitas taaskord, et mentorlikud toonid, veelvähem siseasjadesse sekkumine, on Venemaale täielikult vastuvõetamatud. Mõistatuseks jäi ka Putini järglusküsimus, mis viimasel ajal näib ameeriklasi tõsiselt huvitavat.

Nii või teisiti, kuid Kennebunkporti kohtumine ("Lobster summit") läheb ajalukku. Igatahes on Ameerika Ühendriikide ja Venemaa suhetes ees tõsised katsumused ning vaid aeg näitab, millise mõjutuse andis tulevikule see kohtumine.

Kommentaarid

BBH ütles …
''Putin kinnitas taaskord, et mentorlikud toonid, veelvähem siseasjadesse sekkumine, on Venemaale täielikult vastuvõetamatud.''

Kuna Venemaale on siseasjadesse sekkumine täielikult vastuvõetamatu, siis tahaksin siinkohal härra Putinilt küsida, et mida tegi Venemaa sel ajal, kui Eesti pronkssõdurit teisaldada plaanis.
KT ütles …
kui tõesti suudetakse tagasi VF soov ida-euroopat taas oma mõjutsoonina kinnistada, siis võib küll kergemalt hingata ... küsimus on ainult, et kas sellevõrra kuskil mujal mingi järeleandmine tuleb.
Marko Mihkelson ütles …
Kaarelile: mõistetav küsimus. Nii võiks küsida Leedu, Läti, Gruusia, Ukraina, Valgevene jne. jne.
Karmole: oluline on tõesti näiteks küsimus, mis saab Euroopa tavarelvastusleppest ja kas siin on mingit meile ebasoovitavat kauplemisruumi. Samuti Kosovo teemadel. Eks lähiajad näita siin arenguid.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?