Halonen võiks anda Putinile korvi

Asjaolu, et Venemaa president on tulevaks nädalaks Mordvasse soome-ugri festivalile kutsunud Soome presidendi ja Ungari peaministri, aga mitte Eesti riigijuhi, peaks olema selgeks signaaliks meie Euroopa Liidu partneritele kutse tagasi lükata.

Nii president Tarja Halonen kui peaminister Ferenc Gyurcsany paneksid tõsise kahtluse alla Euroopa Liidu solidaarsuse, kui läheksid sellele üritusele ilma Eesti kolleegita.

Venemaa president on mõistagi teadlikult kutsutute nimistust välja jätnud Eesti presidendi, et vaadata, kas Soomet ja Ungarit on võimalik omatahtsi Tallinnast eemaldada. See on märkide keel, millele ei peaks meie hõimuvelled küll alluma. Vastasel juhul on jutt Euroopa Liidu solidaarsusest sattumas kerge kahtluse alla. Vähemalt Soome ja Ungari liidrite hoiakus.

Muidugi võivad nii Halonen kui Gyurcsany arvata, et võtavad selle teema Mordvas üles ning avaldavad tõsist protesti Putinile, kuid siis on juba hilja. Lõhe on löödud ning eesmärk saavutatud.

Moskva võib olla ärritatud, et Eesti on olnud ehk isegi aktiivsem kui Soome ja Ungari oma hõimurahvaste õiguste eest seismisel. Kuid kaines rahvusvahelises maailmas ei saaks see olla aluseks kutse mitteesitamisele.

Ka näitab Venemaa selle sammuga, et ei soovi suhete normaliseerimist Eestiga. Kõik need jutud, mida oleme kuulnud viimasel ajal Venemaa diplomaatide suust, et kahepoolsete suhete parandamine sõltub vaid Eestist, on sellise käiguga muudetud täielikult alusetuks.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
ma ise ei paneks seda ühtsust kogu euroopa konteksti, sest tegemist on ikkagi suht piiratud arvuga riikidega, mida see puudutab.
ma ei ütleks, et see nagu lõhet ELi mastaabis suurendaks, isegi kui soomased ja ungarlased sinna läheksid. Pigem Ida-euroopa liinis siis või soome-ugri. kuigi kutsumata jätmine on muidugi sulaselge poliitiline samm putini poolt.
BBH ütles …
Härra Mihkelson'iga nõus - Venemaale tuleb märku anda, et kui ta norib tüli ühe EL riigiga, siis ta norib tüli kogu EL'ga.
Priit ütles …
Meie mätta otsast vaadates oleks kena küll kui Putin pikalt saadetakse Haloneni poolt. Soome jaoks on aga tugev dilemma: kas panustada ELi solidaarsusele või rikkuda unikaalseid suhteid Moskvaga? Miks peaks soomlased eestlaste pärast oma häida suhteid rikkuma? Arvan, et Soome üritab diplomaatiliselt osavalt laveerida kahe jõukeskuse vahel, nii et keegi ei solvuks! Välja pakutud variant, et minnakse kohale ja mõistetakse viisakalt Putini poolne samm hukka.
Klaus ütles …
Kas Ungari saab lubada seda EL solidaarsust, kas pole nad mitte energeetiliselt Venemaa lõa otsas umbes sama hullusti kui Bulgaaria?
Marko Mihkelson ütles …
Veel üks arvamus. Sedakorda Soomest:

Dear Marko Mihkelson,


I read in Finnish news web-site, that You told president Tarja Halonen
not to go to Russia. Hmm. Have your your on business, we have our own.
Te existing government of Estland acted stupidly it the solder grave
memorial case. It also continues acting badly toward to the russian
speaking inhabitants of Estland. You should look at the model of
Finland, how we deal with swedish speaking minority (about 5% of
population). We practise some kind of positive discriminering with this
minority which is much smaller than the proportion of russian speaking
people of Estland.

When Your diplomacy with neigbour is so invalid it is, You should deal
with the consequences on your own. EU should not be involved in that
mess.

sinc Markku Sanila, dr, Finland
tambet ütles …
See somm küll natuke puterdab, aga eks ta jutus ole ka iva sees.
Minu meelest on meie eestimaise poliitika häda see, et me mõtleme vastaspoolt kogu aja kurikavalaks. Ehk antud juhul on venelaste poolt tegemist lihtsalt jäärapäise ja emotsionaalse otsusega natuke tagasi teha?
KT ütles …
võiks avada kihlveotuuri:
- kas Soome president läheb?
- kas Ungari president läheb?

ise arvan, et Soome puhul on lugu nii 50-50, aga Ungari läheb ikka.

mida arvate?
Marko Mihkelson ütles …
Ja veel üks sõnum Soomest.

Pekka Jokinen kirjutab:
hei te abu khraidin ja guantanamon kiduttajien kaverit, lopettakaa se
pullistelu eu:n ja naton selän takana. kuka sinutkin nappulan on
valtuuttanut neuvomaan tarja halosta. mitä jos keskittyisitte sen oman tunkionne hoitoon. ettei sieltä tunkisi tänne jatkuvasti näitä raivo roosa ja aleks lepajoki kaltaisia "vapaustaistelijoita".
Anonüümne ütles …
õnnesoovid, mihkelson. sinu kiidetud sakozy pani jälle euroopale suure käru. juba teise vähem kui kuu jooksul. nimelt ei kavatsegi ta oma eelarvedefitsiiti korda saada. tal kama, mida teised arvavad. mingi euro allavett, "la resistance" marsib edasi. sinine laine my ass.
Anonüümne ütles …
Ваше пристрастие к "русскому вопросу" удивляет.
Это своего рода болезнь?
Ведь объявлена же государственная точка зрения - нас Россия НЕ интересует.
зачем нагнетать тень на плетень?
Финляндия и Россия уж как-нибудь меж собой сами разберутся.


Знаете поговорку - таскать каштаны из огня чужими руками?
Marko Mihkelson ütles …
Tore näha, et teema erutab mõtlema. Täna rääkisin telefonitsi ka oma Ungari kolleegiga, kes samuti oli kursis nn Mordva küsimusega. Pole välistatud, et veel sellel nädalal teeb Ungari parlamendi väliskomisjoni esimees selge Eestit toetava avalduse.
Anonüümne ütles …
Eesti näitas PS mahavõtmisega väga demonstratiivselt oma Vene-vaenulikkust ning Eesti valitsusdelegatsiooni kutsumata jätmine on seepärast täiesti loogiline, eriti olukorras, kus päris kindlasti kasutaks kutsutud Eesti poliitikud üritust omalt poolt poliitilise instrumendina. Hakata aga veel sõbraliku välisriigi presidendile ette kirjutama, kuhu ta minna tohib ja kuhu mitte, on väga ülbe ja lühinägelik.

Sellest ei võida mitte keegi, ei siis kui Halonen kõigest hoolimata läheb (kriitika Eestist "solidaarsuse puudumise" jms pärast), ega ka siis kui minemata jätab (kriitika omalt maalt endale probleeme tekitava Eesti järelt koristaja olemises, pluss sekkumine Eesti siseasjadesse, millena Eesti pronkssõdurit kogu aeg kirjeldanud on).
Anonüümne ütles …
Minu meelest on selline käitumine lausa provokatiivne!
Martin-Éric ütles …
Suomella ei todellakaan ole mitään asiaa neuvoa Eestille, miten kohdellaan vähemmistöään oikein. Ensinnäkin suomenruotslaiset ovat valta-asemassa sekä asuneet Suomessa satavuosikausia, eli he ovat ihan suomalaisia. Valtaosa Eestin venäläisiä taas ovat ylipäätään Neuvostoliiton sijoittamia siirtolaisia. Ainoa oikea vähemmistö Suomessa on muuten maahanmuuttajat ja Suomi ei juurikaan osaa heitä kohdella muuta kuin törkeästi.

Marko: ma ütlesin, et ei EL-s kahjuks solidaarsut ole.
Marko Mihkelson ütles …
Paar teemakohast viidet: http://noguidinglight.blogspot.com/2007/07/mihkelsons-wedge.html ning http://www.fidesz.hu/index.php?CikkID=81109

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA