Dugini ähvardusi tasub meeles pidada


Venemaa kaasaegse geopoliitilise mõtte ja eurasistide liikumise üks tuntumaid esindajaid Aleksander Dugin on Delfile antud intervjuus taaskord meenutanud meile, et imperialistlik ja ekspansionistlik mõtteviis pole naaberriigi ideoloogide seas sugugi haihtunud. 

Mulle pole Dugini vastustes midagi üllatavat. Dugin on sarnaselt oma mõtteid välgutanud varemgi. 2008. aasta augustis kuulutas ta näiteks otse, et Gruusia ründamisega on alanud Vene impeeriumi taastamine. Siis arvas ta, et järgmisena läheb löögi alla Ukraina. 

Dugin kinnitab oma arvamuses, et Balti riikide ja Venemaa suhete pinged tulenevad mitte ühe või teise poliitiku või poliitilise jõu tegevusest, vaid negatiivsest ajaloolisest paradigmast. Dugini vihjatud asjaolu, et kolm riiki on olnud Vene ja Nõukogude impeeriumi osad ning nende iseseisvumine on justkui olnud vaid Moskva kingitus, räägib sellest, et kahepoolsete suhete normaliseerimine on võimalik vaid sellesama imperiaalse paradigma taandumisega. Dugini meelest ei juhtu seda aga nii pea. 

Eesti seisukohalt on muidugi tähtis, et me ei kapselduks erinevate ähvardajate kaudu emotsionaalsesse lõksu, vaid suudaks reaalselt siiski hinnata olukordi ja võimalusel lahendada kahepoolsetes suhetes olevaid kitsaskohti või probleeme. Samas on meile eriti ohtlik soovmõtlemine, nagu oleks Venemaa teinud viimase 20 aasta jooksul läbi paradigmaatilise muutuse. 

Just Venemaa mõistmisest olen kirjutanud raamatu, mis peaks kirjastuses Varrak peagi trükivalgust nägema. Selle pealkiri on "Venemaa: valguses ja varjus". Ka Dugin ja tema mõtted on selles täiesti olemas. Delfi intervjuu inspireeris mind tegema väikese paotuse ka tulevase raamatu ühte lõiku, kus jutuks on Venemaa identiteediotsingud ja selle mõju välissuhtlusele. Palun väga, siin  see lõik on:

"/.../ See messianistlik visioon passib hästi kokku riigi ekspansionistliku poliitikaga. Tuleb silmas pidada, et vene identiteedile on pikka aega väga suurt mõju avaldanud isevalitsusliku impeeriumi mõõde. Nagu esimeses peatükis kirjutasin, settis see traditsioon sajandeid ning on kestnud väheste muudatustega tänini. Aleksandr Dugin, üks tuntumaid Vene geopoliitilise doktriini edendajaid tänapäeval, on rõhutanud, et Venemaa võitlus ülevõimu eest maailmas pole kaugeltki möödas. Vene kindralstaabi analüütikute hulgas tunnustatud eurasist Dugin näeb Venemaad eeskätt mitte rahvusriigi või regionaalse võimuna, vaid ikkagi ülemandrilise impeeriumina.

Vene-islami pakti propageeriva Dugini meelest peaks „uus impeerium” mobiliseerima kogu Euraasia ühiseks võitluseks atlantismi ja liberalismi „totalitaarse ideoloogia” vastu. Nii rõhutab Dugin ideoloogilist vastuseisu fukuyamalikule maailmale, mille kohaselt pidi liberalismi võidukäik ajaloo lõpetama.

Duginist hoopis vähem tuntud riigiduuma endine asespiiker ja liberaalsesse Jabloko erakonda kuulunud Mihhail Jurjev avaldas 2007. aastal Moskvas raamatu pealkirja all „Kolmas impeerium. Venemaa, nagu ta peab olema”. Kolmandat maailmasõda vältimatuks pidades räägib Jurjev oma futuroloogias detailselt sellest, kuidas ühena viiest maailma suurvõimust moodustub taas Vene impeerium.

„Kolmanda impeeriumi” piiridesse hakkavat kuuluma mitte üksnes endise tsaari- ja sovetiimpeeriumi alad, vaid kogu Euroopa koos Gröönimaaga. Lisaks veel Türgi ja Iisrael. Jurjevi fantaasias on erilist tähelepanu osutatud Balti riikidele, mis erinevalt teistest Euroopa riikidest hävitatakse täiesti. „Eesti” nimi ja eesti keel keelatakse avalikus kasutamises, rahvas kas põgeneb Põhja-Ameerikasse või saadetakse Siberisse. „Las juhtub nende riikidega nagu Soodoma ja Gomorraga, sest üksnes nende olemasolu on meile solvav,” kirjutab Jurjev.

Dugin ütleb raamatut lugejatele soovitades: „… sellist Venemaad, mida kirjeldab meile Jurjev, tahaks ehitada, tema eest tahaks surra ja tappa.” 

Kommentaarid

Teet ütles …
väga hea kanne. ootan põnevusega sinu raamatut.
Anonüümne ütles …
tere,
paraku inimesed usuvad seda mida nad soovivad uskuda. sellest ka maha magatud Euroopa poolt Vene-Gruusia sõda. Sama moodi hävitati miljoneid inimesi Hitleri ja Stalini poolt. Inimsel on loomuses uskuda , positiivsesse. Lootus on lohutuseks, äkki ikkagi ei juhtu kõige hullem. Nii saadeti inimesi siberi laagritesse ja gaasikambritesse. Kui massid saaks aru, et enda kaitseks tuleb midagi teha siis oleks ma arvan ära jäänud paljud koledused siin maailmas.
kronja ütles …
hämmastav.

marko, kas teie arust edgar savisaar võrdub eestiga? või jüri bohm võrdub eestiga?

marko, mis annab teile õiguse võtta ühe konkreetse inimese arvamus(ed) ning hakata sellest järeldama terve riigi ja selles elava rahva eesmärke ja "paradigmasid"? siis võiks ju koheselt järeldada, et "venemaal plaanitakse internet ära keelata" - kuna dugin on ju seda tahtnud?
Anonüümne ütles …
ma ei leia küll ,et üht ullikest peab sedasi afišeerima.


salasilm
Anonüümne ütles …
sama hästi võiks väita, et Tiit Madisson on "eestis juhtiv ideoloog"

häh.

salasilm
Marko Mihkelson ütles …
Kronja ja Salasilm, ei hakka siin pikemalt lahti kirjutama, ehk ootate mu raamatu ära. Seal asjast pikemalt. Dugin ja Venemaa vahel ei pane ma mingil juhul võrdusmärki, küll aga imperiaalse paradigma inertsus on peaaegu paratamatu. Kui ajalugu mõõdate siis saate sellest ju ilma Duginitagi aru... Seepärast on meile kõige tähtsam kannatlikkus ning tekkivate võimaluste ärakasutamine pluss kõigetasandiline koostöö partneritega. Nii lihtne see ongi:)
Anonüümne ütles …
Marko, mul oleks sulle üks küsimus. Viimasel paaril aastal on Venemaa selgelt muutnud oma suhtumist Balti ja Poola suunal leebemaks, mis on vene äärmuslased omakorda vinguma pannud. Oskad sa öelda millised jõud selle suunamuutuse taga ikkagi seisavad. Ja kes vene võimuringkondades seisavad selle vastu.
Anonüümne ütles …
Nüümik, lubate, ma vastaks, kuna Markol on seda ebamugav teha ja minul on pakkuda ammendav vastus ühe analüütiku artiklisarja näol.


www.iseseisvuspartei.ee/test/index.php/artikleid-liikmetelt-avatud/items/vello-leito-euroopa-liidu-ja-vene-foederatsiooni-uehinemisprotsess-vaeljus-finisisirgele-ii.html


T.B.
Anonüümne ütles …
Juhtimisteooriast, mis tugineb praktikale on teada, et Dugini taolised ühelt poolt ja Tiit Madisson ja muude kohalike autoriteetide taolised isiksused teiselt poolt tegutsevad ühe ja sama eesmärgi nimel. Peab meeles pidama, et praktika (juhtimise järgselt saavutatud tulemus) on alati tõesuse näitaja.

Lihtsõnadega, kui mõlemale poolele antakse vastav viide (kas läbi addresseritud või addresserimata kanalite. Viimase meetodi korral on vastavasisulised ideed juba istutatud autoriteetide ajudesse), siis mõlemapoolsed karjamehed on valmis viima oma parimaid lambaid tappamajja. Seda lambaliha ootabki karjameeste peremees (ja tema agendid).

Või need autoriteedid ei ole teadlikud, et sõnaga juhitakse (seda enam siis, kui sõna kostab just autoriteedi suust)? Olen kindel, et nad ilmselt teadvustavad seda võimalikku tulemust, mida autoriteetide abil proovitakse saavutada nende rahvaste (ühiskondade) suhtes. Samas ma ei usu, et ükski nendest pimedatest autoriteetidest teadvustab, kelle huvide nimel ta nii „vastutusrikkalt“ tegutseb.

Seega esitan küsimuse, kas tõesti tasub meeles pidada Dugini ähvardusi?
kronja ütles …
anonüümne, 19 November, 2010 13:54


kas teil oleks võimalus jagada natuke linke või juhtnööre selle konkreetse teadusliku materjali kohta? teie väljatoodud "dugin = madisson" läheb ülitäpselt kokku peas tiirleva mõttega, et rooli juures olevatel inimestel pole suurt vahet - nad on sisult kõik samasugused, ainult vorm erineb.. email on kronja@gmail.com - aitäh ette
Anonüümne ütles …
Tere, juhtimisteooriat õpetatakse mõnes riiklikus ülikoolis Venemaal.

Näiteks internetist leidub viiteid vastavasisulisele materjalile sellel lingil:
http://dotu.ru/2004/06/23/20040623-dotu_red-2004/

Ma ei ole kurssis, kuidas on lood juhtimisteooria tõlkimisega inglise keelde, kuid üksikud teosed (v. a. juhtimisteooria) on esitatud isegi mitmes keeles.
Rom ütles …
Lasteaed.
Mihkelson on nüüd äkki avastanud, et Venemaa on imperealistlik?!
Heldeke, küsimus on ju hoopis selles, kuidas VENEMAA KÕRVAL ELLU JÄÄDA. Seda oskust demonstreerivad suguvennad Soomest. Eesti degenerantne eliit on aga teinud selle pikemas perspektiivis võimatuks, milles on suur ka Mihkelsoni panus. Dugin ütles selle lihtsalt geopoliitikuna välja. Vähegi geopoliitikaga kursis olev inimene saab aru, mis on väikeriigi eksisteerimise eeldused ühise piiri puhul suurriigiga.
Mihkelsoni retsept- loota kauge teise suurriigi abile, on sulaselge rumalus. Seda demonstreeris praktikas ka Gruusia sõda.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?