Maailm on valuutasõdade ohutsoonis


G20 äsjane tippkohtumine Lõuna-Koreas andis mõneti oodatud tulemuse. Mitmekümneleheküljeline lõppdokument räägib harjumusliku deklaratiivsusega maailma majanduse kasvule tõukamisest, keskkonna säästmisest, korruptsiooni piiramisest. Samas näitas kohtumine, et maailm on endiselt valuutasõdade ohutsoonis ning kaubanduse võimalikus kapseldumises. 

Wall Street Journal on  oma arvamuses väga kriitiline - USA president Barack Obama sai Soulis järjekordse ninanipsu muult maailmalt, suutmata leida liitlasi oma rahanduspoliitikale. Samas on selge, et maailma suurima majanduse ning julgeolekupoliitilise jõuna on just Ameerika Ühendriikidel täita liidriroll suuremate vastasseisude vältimiseks.

Maailma suurimate majanduste liidrid otsustasid valuutakursside ning kaubandusküsimuste teema juurde tagasi pöörduda järgmisel kohtumisel poole aasta pärast Prantsusmaal. Paraku näitas Souli kohtumine, et G20 hulgas on tugevama ühisosa saavutamine palju keerulisem kui G7 omaaegsetel kohtumistel. Tegelikult on viimane formaat üha enam taandumas, sest läänemaailm on üha enam kaotamas mõjujõudu maailma majanduse ja rahapoliitika üle. Ilma Hiina, India, Brasiilia, Mehhiko, Türgi, Venemaa ja teisteta on paljud küsimused tänapäeval lahendamatud. 

Kõige ohtlikum, mis lähikuudel võib juhtuda, on maailma rahapoliitika kapseldumine ning protektsionistlike sammude süvenemine kaubanduses. USA võib eeskätt sisepoliitilistel põhjustel vähendada oma rahvusvahelist aktiivsust. See aga võib omakorda süvendada valuutapingeid ning ebakõlasid rahvusvahelises kaubanduses, eriti näiteks üleilmsetes toorainehindades. 

Kommentaarid

Marko Mihkelson ütles …
Veel täiendavalt: http://www.foreignpolicy.com/articles/2010/11/12/the_long_currency_war

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA