Läti suur eeskuju Eestile

Läti parlamendi eilne otsus viia lõpule aastaid väldanud haldusreform (525 omavalitsusüksusest jääb järele vaid 118) on samm, mida tuleb Eestil tahes või tahtmata järgida. Me võime kui tahes palju rääkida uuest arenguhüppest ning kui mitmest sammust selle saavutamiseks, ilma põhjaliku haldusreformita ei ole lihtsalt võimalik edu saavutada.

Kahjuks puudub täna selles väga olulises küsimuses poliitiline tahe. IRL on juba aastaid rääkinud haldusreformi möödapääsmatusest ning vajalikkusest, sama meelt on viimasel ajal ka ettevõtlusorganisatsioonid, mitmed huvigrupid ja tervikuna avalik arvamus.

Haldusreform ei tähenda sugugi mitte üksnes vallapiiride muutmist ning lootust pelgalt valitsemiskulude pealt kokku hoida. Hoopis tähtsam on küsimus riigile üheväärse ning horisontaalselt konkurentsivõimelisema keskkonna loomiseks. Puudutagu see siis haridust, transpordivõrku, ettevõtluse soodustamist, investeeringute planeerimist laiemalt kui ka lihtsalt elatustaseme ühtlasemat tõstmist.

Haldusreformi küsimus peab tõusma Eesti uute arengueelduste loomise keskmesse, ilma milleta oleksid paljud reformid kas puudulikud või kohati isegi mõttetud.

Kommentaarid

Veiko Spolitis ütles …
Marko:

Olen Sinuga nõus, kuid mis hinda selline seina vastu surumine poliitika maksab...(nimelt mis mõtet uhkeldada teritoriaalreformiga, kui riik on pankrotistunud)? Praeguseks on teada et EUR7,5 mlrd ehk, 3610 eur per capita imikuid ja vanureid arvestades....ja KES SEDA MAKSAB KINNI 118 HALDUSYKSUSES, KUI majandus on surnud???

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA