TOP-10 MAAILMASÜNDMUST 2016. AASTAL


Aastaring on taas läbi saamas ning aeg kiireks tagasivaateks küps. Nüüd juba kümme aastat jutti olen siin oma ajaveebis reastanud lahkuva aasta olulisemad sündmused, millel on mu meelest mõju rahvusvahelisele elule. Seekordne peamine tõdemus: nii tõsiselt, nagu lahkuval aastal, pole läänemaailm juba ammu raputada saanud.

Trumpi võit. USA 45. presidendiks valiti vastu paljusid ootusi Donald Trump. Tegemist oli USA ajaloo pretsedendituma kampaaniaga, kusjuures sotsiaalmeedia mõju tänapäeva poliitikale alles ootab täpsemat lahtiseletamist. Trump presidendina võib olla  

Brexit. Kes oleks osanud arvata, et ühe erakonna (toorid) siseheitlused võivad viia tõsise eksistentsiaalse hetkeni kogu Euroopa Liidus. Brexit käivitas tõsise segaduste aja ka laiemalt läänemaailmas, viidates seni harjumuslike suhete ja seoste pöördumatule murdumisele või muutumisele.

Süüria jagamine. Venemaa sekkumine Süüria kodusõtta viis aasta lõpuks nii mässuliste tõrjumiseni Aleppost kui riigi sisulisele jagamisele Iraani ja Türgiga. Kui kestlik selline lahendus on, sõltub suuresti nii Astana rahukõnelustest kui ka Saudi Araabia ja Katari positsioonidest. Lääne juhtriigid on vähemalt mõneks ajaks pildilt eemal.

Terrorirünnakud Euroopas. Brüsselis, Nice’is ja Berliinis toimunud terrorirünnakud paraku vaid kinnitavad pikaajalist trendi – terror Euroopas (olgu selle algpõhjusteks ükskõik mis) jääb meiega kahjuks pikaks ajaks. Eks aeg näitab, kas ja millist mõju omab uute rünnakute võimalus riikide sisepoliitikale. Eriti terav võib see küsimus olla Saksamaal ja Prantsusmaal.

Riigipöördekatse Türgis. Sisepoliitilised arengud Türgis on juba kaasa toonud tõsiseid lahkhelisid suhetes Euroopa Liidu ja USAga. Venemaa suursaadiku tapmine Ankaras on pigem lähendanud riikide omavahelisi suhteid, sest Türgi huvides on Süüria konflikti lahendamine talle sobival moel ning Venemaale meeldib mõte tirida Ankarat pigem Euraasia suunas.

Venemaa sekkumine USA valimistesse. Venemaa eriteenistuste (eeskätt GRU) sekkumine küberrünnete kaudu USA presidendivalimistesse on pretsedenditu. Moskva eesmärk oli ilmselt mõjutada nii valimistulemusi kui ehk eeskätt seada kahtluse alla USA demokraatlike valimiste usaldusväärsuse.

Põhja-Korea tuumakatsetused. Põhja-Korea diktaator jätkab naabrite ja maailma närvidel mängimist. Pole oluline, kas ta teeb seda enda või sponsorite huvidest lähtudes. Ohtlik on see igal juhul.

Maailma võimsam superarvuti asub Hiinas. 93 petaflopine Sunway TaihuLight superarvuti on ilmne tõend sellest, et Hiina on üha enam ise mõjutamas tehnoloogia arengut maailmas.

Tõejärgne infoajastu. Nii Trumpi võit kui ka Brexitiga seonduv tõi ilmekalt esile tõsiasja, milline jõud on sotsiaalmeedial. Propagandast lausvaleni, desinformatsioonist pooltõdedeni on korraga avanud globaalse narratiivide mitmekesisuse, kus peale jääb kõige veenvam lugu. Pole oluline, mis on tõde.

Hollandi referendum näitas Ukrainale punast.  Tegemist on kahjuks suurepärase näitega, kuidas populistlik sisepoliitiline meede seab löögi alla Euroopa Liidu huvid ning on pidurdanud assotsiatsioonileppe lõplikku ratifitseerimist Ukrainaga. See on halb signaal riigile, kes vaatamata raskustele ning jätkuvale sõjategevusele Ida-Ukrainas võitleb euroopalike väärtuste ja stabiilse demokraatliku süsteemi kinnistamise eest.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?