Valimiste võitja selgitavad IRL ja Reformierakond


TNS Emori äsja avaldatud viimased avaliku arvamuse küsitlustulemused räägivad selgelt seda, et  tõusutrendil olev IRL on jõudmas Reformierakonna kannule ning valimiste võitja selgitavad just need kaks erakonda.

Varasematel valimistel tegelikele tulemustele kõige lähemaid ennustusi teinud Emor ütleb täna, et Reformierakonda on hetkel toetamas 29 (novembris veel 43%) ja IRLi 25 (novembris 15%) protsenti valijatest. Keskerakond on taandunud kolmandaks 23 protsendiga ning sotsiaaldemokraadid on neljandad 14 protsendiga. Roheliste kolm toetusprotsenti jätaksid nad Riigikogu ukse taha.

Tänane Postimees toob ära väga huvitavad võrdlusandmed kahtede varasemate valimiste eel tehtud küsitlustest (Emor ja Turu-uuringud) ning tegelikest tulemustest. Selle põhjal on näha, et eeskätt IRL on alati valimissituatsioonis suutnud oma toetust kasvatada ning konkurendid on kas jäänud samale pulgale või isegi langenud. Kui sama trend on korduv ka nüüd, siis võib nende valimiste lõpp minna päris pingeliseks. Olukorra teeb huvitavaks ka eeldatavalt kõrge valimisaktiivsus. Emori hinnangul võib see olla umbes 70 protsenti.

Kuid juba täna võib öelda, et käesolevad valimised on säästmas Eestit kahest sisemisest väärarengust. Esiteks on kindel, et valijad on selgelt ütlemas "ei" meid korraks ähvardanud ühe-partei-võimule. Teiseks on poliitilisest kultuurist õnneks taandumas visioonitu pingpong Reformi ja Keski vahel. Eesti on nende valimistega tegemas tubli sammu lähemale Põhjala poliitilisele kultuurmaastikule, kus on selgelt eristumas maailmavaatelised positsioonid. Valimiskampaania on tervikuna olnud palju sisulisem, kui mitmel varasemal korral.

Emori küsitlus näitab samas ka valijate suurt usaldust paremtsentristlike erakondade poliitikale, kes on suutnud valitsuses vaatamata majanduskriisi tingimustele luua suurepärased eeldused uueks tõusuks. Selle kinnituseks on ka tänane uudis, mille kohaselt kasvas majandus Eestis eelmise aasta neljandas kvartalis 6,6 protsenti.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA